Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXCLUSIV - Răsturnare de situație în mazilirea lui Tăriceanu

tariceanu

PNL, PSD și UNPR vor să-l schimbe pe Călin Popescu Tăriceanu de la șefia Senatului însă operațiunea dată ca sigură înainte de Sărbători începe să se dezamorseze, au relatat surse politice pentru STIRIPESURSE.RO.

Surse din PSD declarau înainte de vacanța parlamentară, în mijlocul unui conflict la vedere între Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, că șeful ALDE va fi mazilit în primăvară. "L-am susținut în permanență în orice privință. L-am ajutat cât am putut, l-am susținut în întâlnirile despre statul de drept și în toate demersurile lui, dar nu se poate să ne atace în fiecare zi. Nu poți să ataci așa PSD și să crezi că nu se va întâmpla nimic. Nu mai are susținere politică", era poziția tranșantă a PSD în urmă cu câteva săptămâni, vehiculată în discuțiile informale.

Între timp lucrurile s-ar fi schimbat radical. Social-democrații au trecut peste nervii de moment și spun acum că indiferent de atacurile reciproce care mai apar, o schimbare a lui Tăriceanu ar face mai mult rău PSD-ului deoarece l-ar putea arunca pe șeful ALDE în brațele PNL. "Nu o să-l schimbăm pe Tăriceanu. Ne mai certăm, ne mai împăcăm, dar trebuie să rămânem împreună. Avem nevoie de o majoritate solidă pentru că altfel intrăm într-o zonă periculoasă", spun surse PSD.

O discuție în acest sens ar urma să aibă loc la un Comitet Executiv National al PSD din luna ianuarie, când s-ar putea tranșa subiectul relației PSD-ALDE și a funcției de președinte a Senatului.

În acest moment, PSD și UNPR dețin 81 din cei 165 de senatori și pentru schimbarea lui Tăriceanu și impunerea unui social-democrat la vârful Senatului mai au nevoie de minim 3 voturi. De cealaltă parte,  PNL ar avea nevoie de o largă coaliție la limită PNL-ALDE-UDMR-Independenți pentru promovarea unui liberal la șefia Senatului.

Cum vede PNL situația?

"Relatia noastra cu Tăriceanu e destul de complicata, a plecat din partid ca fost presedinte al partidului. Pe de altă parte, relatia dintre grupul PNL din Senat și Tăriceanu este una OK, deci e o relatie nici foarte cordiala,nici foarte tensionata ,nu am avut o bariera nici la nivel de comunicare nici la nivel de actiune. Pe de altă parte, el a sustinut Guvernul Ponta, deci atragerea lui pentru constituirea unei majoritati este foarte dificilă", spune surse din PNL pentru STIRIPESURSE.RO.

"În acest moment nu se pune problema înlocuirii lui Tăriceanu. Dacă ajunge un PSD-ist?", mai spun surse din PNL.

Ambele partide mari, PNL și PSD, sunt cu frica-n sân. PSD se teme că pierde majoritatea la Senat fără Tăriceanu, în timp ce PNL-ului i-ar fi greu să explice o alianță cu Tăriceanu, după cum n-ar putea nici să susțină un PSD-ist la șefia Senatului.

Vezi si: Lovitura care se pregătește în marile dosare de corupție

Vezi si: Guvernul a cedat. Propunere de ultimă oră în privința salariului minim

Vezi si: Exercitiul simplu care iti arata cat mai ai de trait / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.