Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exerciţiile militare Seul-Washington vor fi limitate, pe fondul detensionării relaţiilor cu Phenianul (Yonhap)

Inquam Photos / Octav Ganea
exercitii militare

Coreea de Sud şi Statele Unite vor să reducă amploarea exerciţiilor lor militare anuale comune, dată fiind deschiderea diplomatică în relaţia cu Phenianului, a relatat vineri agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, preluată de AFP, scrie agerpres.ro

Manevrele, numite Key Resolve şi Foal Eagle, care au loc în fiecare primăvară, deranjează mereu Phenianul. Coreea de Nord, care deţine arme nucleare, le consideră ca o repetiţie a unei invazii şi reacţionează prin provocări, care alimentează şi mai mult tensiunile. 

Însă cele două Corei şi SUA sunt în plină perioadă de detensionare determinată de Jocurile Olimpice de Iarnă care au avut loc în Coreea de Sud. 

Seulul a anunţat un potenţial summit intercoreean la Phenian luna viitoare şi a fost evocată perspectiva unui summit istoric între liderii din Coreea de Nord şi SUA până la sfârşitul lunii mai. 

Exerciţiile au fost amânate pentru a se evita să aibă loc în acelaşi timp cu Jocurile Olimpice de la Pyeongchang. 

Potrivit unui înalt oficial al preşedinţiei sud-coreene, liderul nord-coreean Kim Jong-Un a transmis unei delegaţii sud-coreene care s-a aflat săptămâna trecută în misiune la Phenian că el "înţelege" faptul că manevrele au loc. 

Citând o sursă militară, Yonhap relatează că Foal Eagle, un exerciţiu terestru care adună zeci de mii de militari, va începe în debutul lui aprilie, însă nu va dura decât o lună în loc de două. 

Echipamentele strategice americane, cum ar fi bombardierele B-1B şi grupurile navale de atac, care sunt desfăşurare în apropierea peninsulei în perioadele tensionate, nu vor participa de această dată la manevre, a adăugat Yonhap. 

Key Resolve, exerciţiu de comandament bazat pe stimulări pe calculator, va începe în cursul săptămânii viitoare. 

Seulul a anunţat recent posibilitatea unui summit între preşedintele american Donald Trump şi liderul nord coreean Kim Jong-Un până la sfârşitul lunii mai. Trump a confirmat perspectiva unei astfel de întâlniri, însă nu şi Coreea de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.