Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exerciţiu militar comun sub comandament american în Maroc

ct100.ro
Forțele Navale Române

Un exerciţiu militar comun, sub comandament SUA, a condus la o adevărată demonstraţie de forţă de la lansarea sa în Maroc, la 8 iunie, cu tiruri de rachete în apropiere de Sahara occidentală, patrule navale în largul insulelor spaniole Canare şi operaţiuni aeriene, relatează AFP.

'African Lion', cel mai important exerciţiu anual al comandamentului militar american pentru Africa, coorganizat de armata marocană (FAR), se derulează până în 18 iunie, implicând manevre terestre, de desant, aeriene, maritime şi de decontaminare NRBC (nucleară, radiologică, biologică şi chimică), potrivit agerpres.ro.

Premierul marocan Saad-Eddine El Othmani declarase la începutul lunii iunie că exerciţiul va avea loc 'pentru prima dată' în Sahara Occidentală, salutând 'consacrarea recunoaşterii americane a Saharei marocane', dar anunţul său fusese dezminţit de Pentagon.

Primele exerciţii, cu desantul trupelor aeropurtate şi tiruri de rachete, s-au desfăşurat în deşert la marginea Saharei occidentale, la aproximativ 50 km în linie dreaptă de Tindouf, baza separatiştilor din Frontul Polisario din Algeria, care revendică Sahara occidentală.

În cadrul unui acord negociat de fostul preşedinte american Donald Trump, SUA au recunoscut în decembrie 2020 suveranitatea Marocului asupra acestui teritoriu, revendicat de Polisario, în schimbul reluării relaţiilor diplomatice dintre Maroc şi Israel.

Rabat se străduieşte de atunci să îşi consolideze legitimitatea asupra fostei colonii spaniole, ceea ce a dus la tensiuni cu Spania şi Germania, care s-au distanţat de poziţia americană.

Marea Britanie, Brazilia, Canada, Tunisia, Senegal, Olanda şi Italia, la fel ca NATO şi observatori militari din aproximativ 30 de ţări participă la aceste exerciţii a căror ediţie în 2020 a fost anulată din cauza pandemiei de coronavirus.

Au fost mobilizate 100 de blindate, 46 de avioane de sprijin şi 21 de avioane de luptă pentru un buget de 24 milioane de dolari (19,6 milioane de euro), potrivit unei postări pe Twitter a premierului marocan.

Un teritoriu deşertic de 266.000 km2 situat în nordul Mauritaniei, Sahara occidentală este în continuare fără un statut definitiv, după trei decenii de negocieri politice. Polisario vrea un referendum de autodeterminare, iar Marocul - o autonomie sub suveranitatea sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.