Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exerciţiu militar internaţional de operatori de drone, o premieră în Israel

IMEMC News
israel knesset

În Israel s-a încheiat joi un exerciţiu militar internaţional de operatori de drone, o premieră în această ţară la două luni după campania militară purtată împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas în Gaza mai ales cu astfel de aparate pilotate de la distanţă, transmite AFP.

Timp de zece zile, operatori de drone din Israel, SUA, Italia, Germania, Marea Britanie şi Franţa au participat la un exerciţiu comun, intitulat 'Blue Guardian', la baza aeriană de la Palmachim, la sud de Tel Aviv.

Acest exerciţiu a vizat 'să poziţioneze armata israeliană printre ţările de top în ce priveşte operatorii de RPA', avioanele pilotate de la distanţă, termen utilizat de armată pentru a desemna dronele mari, a declarat şeful diviziei aeriene a armatei aerului, generalul de brigadă Amir Lazar, scrie Agerpres.ro.

'Astăzi, 80% din orele operaţionale de zbor ale armatei israeliene sunt realizate de RPA', a subliniat el.

În cabine hiperclimatizate, echipe formate din doi piloţi ai unei ţări invitate au efectuat exerciţii sub supervizarea israelienilor, de exemplu pentru a identifica o ameninţare la sol şi a alege momentul potrivit pentru a lovi.

Deşi dronele au zburat, nu s-au executat lovituri, fiind vorba despre simulări de scenarii de război.

Prevăzut de multă vreme, acest exerciţiu s-a desfăşurat la aproximativ două luni după cel mai recent război din Gaza, care a opus armata israeliană mişcării islamiste Hamas, la putere în această enclavă palestiniană suprapopulată şi supusă blocadei israeliene.

Între 10 şi 21 mai, 260 de palestinieni, printre care şi luptători, au fost ucişi de loviturile israeliene împotriva Gazei, conform autorităţilor locale. În Israel, tirurile de rachete trase din enclava palestiniană au făcut 13 morţi, printre care un soldat.

'În timpul operaţiunii Gardianul Zidurilor, noi am efectuat 6.000 de ore operaţionale de zbor cu RPA, mai multe decât oricând înainte', a indicat un înalt responsabil al aviaţiei israeliene, sub rezerva anonimatului.

Conform acestor date, armata israeliană a utilizat simultan în jur de 24 de drone pe tot parcursul conflictului. Aceste aparate pilotate de la distanţă au desfăşurat operaţiuni de supraveghere şi lovituri în coordonare cu elicoptere şi avioane de luptă, fiind desfăşurate de asemenea 'roiuri' de mini-drone, potrivit unor surse militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.