Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Există în continuare o mare prăpastie între Londra şi Bruxelles în privința Brexitului

Brexit

Există în continuare o "mare prăpastie" între Londra şi Bruxelles, care încearcă să ajungă la un compromis privind Brexitul, a declarat vineri ministrul irlandez al afacerilor externe Simon Coveney, cu prilejul unei întrevederi cu Michel Barnier la Bruxelles, relatează AFP potrivit Agerpres.

Barnier, negociatorul şef al UE, l-a primit pe ministrul irlandez la sfârşitul dimineţii, înainte de a se întâlni cu ministrul pentru Brexit Stephen Barclay, cu o lună înainte de data prevăzută a ieşirii Marii Britanii din UE, pe 31 octombrie.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson doreşte să încheie un acord de divorţ la timp pentru summitul european din 17 octombrie.

"Există în continuare o mare prăpastie între cele două părţi", a declarat totuşi şeful diplomaţiei irlandeze după întrevederea sa cu Michel Barnier. "Şi până când va exista o propunere scrisă serioasă care să poată fi baza unei negocieri, prăpastia, care este mare în prezent, va rămâne", a explicat el.

În timp ce tensiunile sunt la apogeu în Marea Britanie între Boris Johnson şi parlamentul britanic, Londra încearcă în continuare să-i convingă pe europeni să modifice acordul încheiat de Theresa May cu Bruxellesul, dar respins în trei rânduri de deputaţii britanici.

Michel Barnier a reamintit pe Twitter poziţia UE înainte de întâlnirea sa cu Stephen Barclay. "Avem nevoie de o soluţie juridică operaţională în acordul de retragere pentru a soluţiona problema creată de Brexit pe insula Irlanda", a postat el.

Barnier a subliniat că cele 27 de state membre rămân ferm unite pentru a apăra acordul de pace din Irlanda şi piaţa unică europeană. El i-a dat de altfel asigurări lui Simon Coveney că echipa sa va rămâne disponibilă în continuare pentru ajungerea la un acord.

"Dar acest lucru trebuie făcut în baza unei propuneri serioase venite de la Marea Britanie. Iar asta nu s-a întâmplat încă", a subliniat Coveney.

La rândul lor, britanicii estimează că "rămân multe lucruri de făcut", dar că există "un obiectiv comun de a ajunge la un acord". "Un acord este realizabil", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

Discuţiile bat pasul pe loc în chestiunea "backstop", mecanismul aşa-numit al "plasei de siguranţă", pe care Londra nu îl doreşte. Această clauză de protecţie inclusă în acordul de retragere prevede, în lipsa unei alternative, crearea unui "teritoriu vamal unic" între UE şi Marea Britanie după Brexit. "Plasa de siguranţă" este menită să evite revenirea unei frontiere fizice între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Întrebat de jurnalişti, ministrul german al economiei, Peter Altmaier, în vizită la Bruxelles pentru o altă reuniune, a apreciat că UE are "interesul de a evita un Brexit fără acord" şi "de a plasa relaţiile noastre cu Marea Britanie" pe fundaţii bune

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.