DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Există și ruşi care s-au alăturat armatei ucrainene pentru a lupta împotriva Kremlinului - CNN

atlanticcouncil.org
razboi ucraina

Unii ruşi s-au alăturat armatei ucrainene pentru a lupta împotriva forţelor Moscovei, transmite CNN care prezintă cazul unuia dintre sutele, dacă nu miile de soldaţi care luptă pentru a menţine oraşul Bakhmut, actualul epicentru al războiului, în mâinile ucrainenilor, citează news.ro.

Un soldat în uniformă ucraineană contemplă morocănos ruinele unei mănăstiri ortodoxe din regiunea Donetsk, în estul Ucrainei. "Acesta este rezultatul războiului lui Putin", spune el, supărat, în timp ce se plimbă printre dărâmături. "În calitate de creştin, acest lucru este foarte ofensator pentru mine".

Soldatul, al cărui nume CNN a fost de acord să nu-l dezvăluie pentru a-i proteja identitatea, poartă indicativul "Cezar". El este unul dintre sutele, dacă nu miile, care luptă pentru a menţine oraşul Bakhmut, actualul epicentru al războiului, în mâinile ucrainenilor.

Dar există un lucru care îl deosebeşte de majoritatea celor care împărtăşesc acelaşi obiectiv: este rus. "Din prima zi a războiului, inima mea, inima unui rus adevărat, a unui creştin adevărat, mi-a spus că trebuie să fiu aici pentru a apăra poporul ucrainean", explică Cezar. "Acum luptăm în direcţia Bakhmut, aceasta este cea mai fierbinte parte a frontului."

Puţine clădiri, dacă nu chiar niciuna, din oraşul din estul Ucrainei au fost cruţate de barajele de artilerie interminabile trase dintr-o parte în alta. Multe dintre structuri au fost complet distruse, altele au rămas nelocuibile, cu secţiuni prăbuşite, în scene apocaliptice care amintesc de oraşul martirizat Mariupol, capturat de Rusia la începutul războiului.

"După mobilizarea (rusă) (din septembrie), Putin şi-a aruncat toate forţele (asupra Bakhmut) pentru a obţine un punct de ruptură în război, dar noi ducem o luptă defensivă feroce", spune Cezar.

O mare parte din forţele de rezistenţă din Ucraina au fost nevoite să se adăpostească în tranşee noroioase, luptând cu dinţii şi cu unghiile pentru a refuza forţelor ruseşti o victorie pe care o doresc cu disperare. "Luptele sunt foarte brutale acum", explică Cezar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.