DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Există suficient vaccin şi în depozite, avem peste opt milioane de doze, există doze şi la medicii de familie, transmite ministrul Rafila

rafila ministerul sanatatii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că activitatea de vaccinare anti-COVID se va derula prin intermediul medicilor de familie, el anunţând că într-un timp foarte scurt autorităţile vor găsi o soluţie pentru ca medicilor să nu li se impute deloc pierderile în cazul folosirii acestor vaccinuri, având în vedere că este vorba despre un ser multidoză cu un termen de valabilitate nu foarte lung. Rafila anunţă că România are în stocuri peste 8 milioane de doze de ser anti-COVID, admiţând că este posibil ca acestea să rămână cu aceste doze nefolosite, potrivit news.ro.

Alexandru Rafila a menţionat că vaccinarea anti-COVID este „o activitate de rutină” care se va desfăşura la cabinetele medicilor de familie, la fel ca şi celelalte activităţi vaccinare.

„Eu cred că e mai important să discutăm nu dacă au unde să se vaccineze, pentru că vor avea cu siguranţă unde să se vaccineze, ci dacă doresc să se vaccineze şi noi trebuie să facem o informare corectă, încât oamenii să dorească”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul unei conferinţe de presă, şuni

Acesta precizează că în ultima perioadă „nu s-au înregistrat cereri semnificative” privind vaccinarea anti-COVID.

„De la data de 1 iulie, practic activitatea de vaccinare va fi finanţată de către Ministerul Sănătăţii prin intermediul cabinetelor de medicină de familie. Există suficient vaccin şi în depozite, avem peste opt milioane de doze, există doze şi la medicii de familie. Mai mult, ca să curmăm o discuţie care a avut loc în ultima perioadă, căutăm o soluţie încât pierderile de vaccin la medicul de familie să nu mai constituie pentru medicii de familie o problemă, să nu fie în vreun fel imputabile, pentru că suntem conştienţi: e un vaccin multidoză care trebuie folosit într-un timp relativ scurt şi atunci trebuie să găsim o soluţie în aşa fel încât dânşii să facă activitate de vaccinare, să-şi programeze, să-şi grupeze pacienţii dar suntem şi noi conştienţi că pierderile de vaccin depăşesc acea cifră de 25% care este valabilă în momentul de faţă şi atunci rugămintea este să facă activitate de vaccinare şi o să găsim în perioada imediat următoare o soluţie pentru acest lucru”, afirmă ministrul.

Întrebat dacă este posibil ca România să rămână cu cele peste opt milioane de doze de vaccin ministrul admite că acest lucru este posibil.

„Rămâne de văzut în ce măsură vor putea exista aranjamente de schimb al acestor vaccinuri, dacă apar altele noi, să le schimbe furnizorii. E foarte posibil însă ca dumneavoastră să aveţi dreptate, din păcate (cu privire la faptul că România ar putea rămâne cu aceste vaccinuri nefolosite – n.r.). Ăsta a fost contractul, noi nu putem să facem altceva decât să încercăm – şi am încercat în repetate rânduri, fie prin semnarea unei scrisori comune cu alte 9 state din UE, fie prin prezentarea acestei situaţii la nivelul Comisiei Europene (...) Comisia încearcă şi ea să găsească soluţii de renegociere a acestor contracte. Din păcate, posibilităţile noastre de acţiune ca şi state membre sunt mai reduse pentru că acest contract a fost făcut pentru şi în numele statelor membre de către Comisia Europeană”, a explicat Alexandru Rafila.

El spune că a „auzit” o promisiune la o întâlnire a miniştrilor Sănătăţii la nivelul Uniunii Europene, iar promisiunea a fost aceea că dozele noi, dacă vor fi aprobate, vor fi adaptate tulpinilor circulante ale virusului SARS-CoV-2.

„Aşteptăm şi noi cu interes să vedem dacă cei doi producători de vaccin care utilizează tehnologia ARN recombinat reuşesc să-şi valideze produsele pentru tulpina Omicron şi dacă într-adevăr aceste produse influenţează transmiterea, pentru că ne interesează extrem de mult reducerea transmiterii, încât în cursul toamnei România alături de alte ţări, să beneficieze de o formulă nouă a vaccinului care să fie adaptată tulpinilor circulante”, a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Rafila a recomandat vaccinarea persoanelor vulnerabile în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2 şi efectuarea rapelului – aşa-numita doză booster - de către acestea.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.