Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Există trei opțiuni!' – Ucraina sugerează UE cum poate fi 'executată' Ungaria: 50 de miliarde de euro sunt în joc

Wilson Center
ucraina ungaria

„Există trei opțiuni!” – Ucraina sugerează UE cum poate fi „executată” Ungaria: 50 de miliarde de euro sunt în joc

Ambasadorul Ucrainei la Uniunea Europeană, Vsevolod Cenţov, a enumerat trei opțiuni alternative în cazul în care Ungaria blochează programul de patru ani al UE pentru Kiev, în valoare de 50 de miliarde de euro, informează Rador Radio România.

Diplomatul a explicat că există opțiuni alternative pentru a oferi Ucrainei sprijin financiar în cazul blocării programului "Ukraine Facility".

  • "Opțiunea A - se propune crearea unui fond pentru Ucraina, care să funcționeze timp de patru ani în cadrul bugetului UE.
  • Opțiunea B - un fond extrabugetar, la care statele membre UE pot contribui.
  • De asemenea, Comisia Europeană poate împrumuta ajutor sub propria garanție, ajutor macrofinanciar-împrumuturi periodice de la Comisia Europeană sub garanții" - a adăugat Cenţov.

Ambasadorul a menționat că opțiunea A este mai ieftină și mai convenabilă. Potrivit acestuia, Ungaria înțelege că există alternative prin care îi poate fi ocolit dreptul de veto. "Și, la fel ca orice altă ţară, nu poată juca tot timpul cartea veto. Este nevoită să colaboreze cu alte state, pentru a rămâne o țară normală, care nu poate doar să blocheze, ci și să lucreze constructiv în UE" - a mai declarat reprezentantul ucrainean.

Potrivit lui Cenţov, varianta A este cea care va fi adoptată de UE

"Decizia finală poate conține garanții sau prevederi pentru revizuirea periodică a indicatorilor. Anul trecut, UE a oferit aproximativ 18 miliarde de euro pentru acoperirea deficitului bugetar. Anul acesta, cifrele vor fi aproximativ aceleași. În viitor, valoarea împrumutului va depinde de nevoi. Sperăm că economia Ucrainei va funcționa și nevoile de împrumut vor scădea" - a conchis Cenţov.

Şeful Administraţiei Zelenski a discutat la telefon cu ministrul de externe al Ungariei

Șeful Biroului Preşedintelui de la Kiev, Andri Ermak, a discutat la telefon cu ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó - transmite, vineri, Cancelaria prezidenţială ucraineană, relatează Rador Radio România.

Potrivit Preşedinţiei de la Kiev, cei doi oficiali au discutat despre viitoarea vizită a lui Szijjártó la Ujhorod, în regiunea ucraineană Transcarpatia. "Cei doi interlocutori au discutat despre pregătirile pentru întâlnirea de la Ujhorod, care urmează să aibă loc pe 29 ianuarie. Partea ucraineană va fi reprezentată de ministrul de externe, Dmitro Kuleba şi de șeful Biroului Preşedintelui" - a transmis Serviciul de presă al Cancelariei prezidenţiale ucrainene. Potrivit lui Ermak, partea ucraineană se angajează să dialogheze deschis și să discute relațiile bilaterale dintre Ungaria şi Ucraina. În acest sens, Ermak a salutat participarea Ungariei la reuniunea consilierilor de securitate națională și a consilierilor de politică externă ai țărilor implicate în implementarea Formulei de pace, care a avut loc recent la Davos.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.