Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exit-poll Slovenia: Conservatorul Janez Jansa s-a clasat pe primul loc în alegeri

www.adevarul.ro

Fostul premier conservator Janez Jansa s-a clasat pe primul loc în alegerile legislative care au avut loc duminică în Slovenia, dar ar putea avea dificultăţi în obţinerea unei majorităţi în vederea formării unui guvern, potrivit unui sondaj de opinie efectuat la ieşirea de la urne şi difuzat de televiziunea publică RTV, relatează AFP şi dpa, informează Agerpres.

Partidul Democrat Sloven (SDS) care doreşte să consolideze politicile anti-migraţie ar urma să obţină 25 din cele 90 de locuri în parlament, potrivit sondajelor realizate de televiziunea de stat slovenă.

După SDS, al lui Jansa, pe locul doi se află Lista lui Marjan Sarec (LMS, centru-stânga), cu 13 locuri, fiind prima participare la alegeri a acestei formaţiuni, condusă de un fost actor.

Vezi și: Soros: 'UE să ajute Italia, nu să-i facă morală!'

Jansa, nevoit să demisioneze în 2013 din cauza unui scandal de corupţie datând din primul său mandat (2004-2008), l-a depăşit cu mult în sondaje pe premierul în exerciţiu Miro Cerar, asupra căruia patru ani la putere şi-au pus amprenta în pofida unei creşteri economice record şi al cărui Partid al centrului modern (SMC) a fost cotat doar cu 8,8% în sondaje.

Totuşi, atenţionează politologii, Janez Jansa va fi nevoit să poarte negocieri delicate pentru a-şi asigura o majoritate guvernamentală. Deocamdată, singurul partid care s-a angajat să-l susţină este mica formaţiune Noua Slovenie (centru-dreapta, 8,3% în sondaje).

Peste 500.000 de migranţi au tranzitat Slovenia în 2015 şi 2016, pentru a-şi continua apoi drumul spre vestul Europei, val care a determinat guvernul lui Cerar să ridice un gard de 200 km la frontiera croată. În prezent, în Slovenia trăiesc doar o mie de refugiaţi şi solicitanţi de azil, conform cifrelor oficiale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.