Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXLUSIV PSD va continua guvernarea în ciuda plecării ALDE din coaliție. Se lucrează la o nouă majoritate guvernamentală (surse)

rotite plan strategie

Lucrurile par din ce în ce mai clare pe frontul Coaliției PSD-ALDE. E o chestiune de ore până când va fi luată decizia finală și treabă de zile până când se va întâmpla și faptic. Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, urmează să demisioneze din fruntea Senatului României, iar miniștrii ALDE vor părăsi fotoliile ministeriale. Asta în ciuda a ceea ce s-a tot spus pe la colțuri că doi sau trei membri miniștri ALDE ar rămâne totuși în guvern.

Surse la vârful PSD susțin pentru STIRIPESURSE.RO că partidul ”nu va face nici o concesie în plus celor de la ALDE pentru că decizia oamenilor lui Tăriceanu e luată deja și doar caută momentul și motivul pentru a face și oficial anunțul”.

Vezi și: SURSE - Tăriceanu și-a convins apropiații din ALDE: se RUPE coaliția cu PSD

Întâlnirea de azi din Coaliție va fi cel mai probabil și ultima. Delegația PSD va susține exact ceea ce s-a decis în CEx-ul PSD și anume că va fi doar o mare remaniere guvernamentală (care deja a și fost operată în partea PSD de premierul Viorica Dăncilă), că Viorica Dăncilă va rămâne candidatul PSD și că se va merge în mare pe același program economic și măsuri economice.

Și în ce privește continuarea guvernării cei de la PSD susțin că nu au prea multe emoții - ”Noi știam de mult că așa se va întâmpla! Nu pot avea candidat propriu și să și rămână la guvernare! Era clar! Am avut și avem contacte cu Minoritățile Naționale, cu UDMR și cu alții și credem că nu vor fi probleme deocamdată.”, a estimat pentru STIRIPESURSE.RO unul din influenții vicepreședinți ai PSD.

De altfel... lucrurile nu par să se precipite prea tare pentru Guvernul Dăncilă. După plecarea ALDE în Parlament va rămâne o gaură ce poate fi astupată de la caz la caz prin negocieri. Aceleași surse susțin pentru STIRIPESURSE.RO că imediat după retragerea ALDE de la guvernare vor fi trimise instant către președintele Klaus Iohannis nominalizări de interimari pentru portofoliile lăsate libere. Va fi convocat apoi și un CEX al PSD pentru a da mandat conducerii pentru negocieri cu alte formațiuni politice și desemnarea unui nou președinte al Senatului (funcție care ar putea face obiectul unor negocieri interne sau externe).

Vezi și: Sorin Oprescu, prima apariție TV din ultimii 4 ani: 'Viața mea a ajuns pe un făgaș nenorocit'

Potrivit Constituției în astfel de situații în care se schimbă configurația politică a Guvernului, premierul va trebui să se prezinte în Parlamentul României pentru un nou vot în maxim 45 de zile. Potrivit estimărilor se va ajunge undeva între cele două tururi ale alegerilor pentru alegerea președintelui României.

În context trebuie amintit și anunțul PNL care a decis să nu depună o moțiune de cenzură la începutul sesiunii parlamentare de toamnă care a alimentat zvonurile privind o eventuală înțelegere între președintele României în funcție și prim-ministru, lucru negat de ambii.

ALDE ar urma să voteze azi oficial ieșirea de la guvernare și alianță electorală cu Pro România. În paralel și partidul lui Victor Ponta va vota o alianță electorală cu ALDE.

Este posibil ca ulterior acestor mișcări spectaculoase, ALDE și Pro România să-l susțină pe Mircea Diaconu pentru a fi candidat la alegerile prezidențiale.

De altfel președintele Pro România a și anunțat iminența mișcărilor: ”Nu știu ce va decide ALDE referitor la o eventuală coaliție. Știu că în această săptămână cei de la ALDE trebuie să decidă dacă merg cu domnul Tăriceanu la prezidențiale sau îl vor susține pe Mircea Diaconu. Cei de la ALDE trebuie să decidă dacă mai stau într-o coaliție cu PSD. Lucrurile astea se vor decide în următoarele 72 de ore!”, a spus Victor Ponta, la România TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.