Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exod fără precedent în epoca modernă. Peste 8 milioane de ucraineni și-au părăsit țara din cauza războiului

Novinite
refugiati ucraineni bulgaria

Invadarea Ucrainei de către Rusia a forţat peste 8 milioane de ucraineni să-şi părăsească casele şi să caute refugiu în Europa, potrivit raportului publicat de Crucea Roşie cu ocazia primei aniversări a războiului. Documentul relatează că ONG-ul a îngrijit 14,8 milioane de oameni pe parcursul a 12 luni de conflict, atât în ​​țara aflată în război, cât și în diferite țări europene, inclusiv Spania, relatează El Periodico preluat de Rador.

Vineri, 24 februarie, se împlineşte un an de la invazia rusă din Ucraina, care a provocat mobilizarea aproape totală a sectorului umanitar. Confruntările, decesele, distrugerea infrastructurilor și deplasările nu se opresc, avertizează ONG-ul internațional. Și, împreună cu asprimea temperaturilor scăzute și deteriorarea economică, ele arată că sprijinul umanitar continuă să fie esențial. Crucea Roșie confirmă că, pe parcursul unui an de război, peste 1,2 milioane de case au fost avariate sau distruse; 16 milioane de ucraineni au avut nevoie de apă, salubritate și asistență în materie de igienă; iar 14,5 milioane de oameni au avut nevoie de ajutor umanitar de sănătate.

Din acest motiv, se estimează că în țările europene există peste 7 milioane de persoane strămutate interne și 8 milioane de refugiați. Dintre aceştia din urmă, potrivit organizației neguvernamentale, peste 90% sunt femei, copii, vârstnici, persoane cu dizabilități și alte grupuri vulnerabile.

Una dintre țările europene la care au apelat ucrainenii este Spania, care, la un an de la începutul conflictului, a primit 48.389 de persoane în centrele de primire. Crucea Roșie Spaniolă este una dintre entitățile care gestionează primirea persoanelor care solicită Protecție Internațională, un sistem coordonat de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrațiilor, și se ocupă de acordarea de azil ucrainenilor care au fost nevoiți să fugă din Ucraina.

Totodată, Ministerul Incluziunii a lansat un program de plasament care, deocamdată, a fost lansat în Madrid, Barcelona, ​​​​Malaga și Murcia. În cadrul acestuia, familiile rezidente în Spania care doresc acest lucru - și sunt acreditate - pot primi familiile ucrainene în casele lor, cu însoțire profesională pentru traducere și sprijin psihologic și juridic. Există peste 500 de case candidate, dintre care 82 oferă deja adăpost familiilor de refugiați la Barcelona și Madrid.

Următorul pas pentru refugiații ucraineni este să devină oameni autonomi în țară. Echipele Crucii Roșii sunt responsabile de acest proces, care caută locuri de cazare închiriate care să permită persoanelor primite cu resurse din sistem să își continue procesul de integrare în Spania cu mai multă independență. Peste 1.656 au abandonat resursele de adăposturi de urgență și temporare și se află în această "a doua fază".

Pe de altă parte, Crucea Roșie subliniază că se ocupă și de însoțirea refugiaților în procedurile administrative de integrare pe piața muncii. Potrivit raportului organizației, mulți dintre ucraineni "își exprimă dorința de a se întoarce în țara lor" sau "așteptările lor de a lucra în Spania în același sector profesional în care au practicat în Ucraina". Totuşi, o mare parte dintre persoanele asistate aleg să se recalifice profesional, deoarece nu le pot fi recunoscute diplomele și au un nivel scăzut de limba spaniolă.

Crucea Roșie operează în Ucraina și în restul Europei. Peste 11,79 milioane de oameni au primit asistență de la Crucea Roșie Ucraineană, iar Crucea Roșie din țări precum Slovenia, Polonia, România, Republica Cehă, Franța și Spania, printre multe altele, au oferit ajutor de la începutul invaziei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.