Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expansiunea rusă ajunge în Africa - Trupele ruse, reperate în Gao, imediat după retragerea franceză

www.gettyimages.com
grupul wagner

Guvernul german a raportat miercuri "presupusa prezenţă a unor forţe ruse în uniformă" în oraşul Gao, din nord-estul statului Mali, imediat după plecarea luni a ultimilor soldaţi francezi din carul operaţiunii antijihadiste Barkhane, relatează AFP, potrivt Agerpres.

De atunci, o astfel de prezenţă a fost detectată în acest oraş din nord-estul Mali, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Apărării în cursul unei conferinţe de presă.

În Gao se află un contingent de soldaţi germani, nu departe de fosta bază ce fusese ocupată de francezi.

O prezenţă rusă în această zonă "va modifica mediul misiunii", a avertizat purtătorul de cuvânt al MAE german, fără să ofere mai multe precizări.

Ambasadorul Germaniei în Mali l-a contactat direct pe ministrul malian de externe pe acest subiect, a indicat el. Guvernul german se află de asemenea în contact cu Naţiunile Unite pe această temă, potrivit lui.

Berlinul are "cunoştinţă" de prezenţa unui avion, care ar putea să fi fost transmis Mali de către Rusia şi care era în serviciu luni pe aeroportul din Gao.

"Avem informaţii potrivit cărora în jur de 20-30 de persoane, care nu pot fi atribuite forţelor armate maliene, au fost văzute într-un hangar încărcând şi descărcând acest avion", a precizat o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Apărării în cadrul aceluiaşi briefing de presă, indicând că aceste elemente au făcut obiectul unei "examinări aprofundate".

Acesta este "un avion de antrenament şi de luptă terestră de tip L-39", livrat de Rusia malienilor, subliniază armata germană într-o scrisoare adresată comisiilor de Afaceri Externe şi de Apărare din Bundestag (camera inferioară a parlamentului) şi care a fost făcută publică marţi de săptămânalul Der Spiegel.

Raporturile dintre junta din Bamako şi Franţa, fostă putere colonială, s-au înrăutăţit considerabil în ultimele luni, în special după sosirea în Mali a unor efective de paramilitari ai grupului de securitate privat rusesc Wagner, ceea ce a provocat o ruptură între cele două ţări după nouă ani de prezenţă franceză neîntreruptă în lupta împotriva jihadiştilor.

Relaţiile dintre Mali şi ONU, ale cărei 'căşti albastre' sunt prezente pe teritoriul malian din 2013, s-au deteriorat de asemenea în ultimele luni, conform agenţiei de presă franceze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.