Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experimentul din New York: Democraţii câştigă în fața republicanilor o rundă de alegeri-test pentru prezidențiale

CNN
Tom Suozzi

Partidul Democrat a câştigat marţi seara alegerile dintr-o circumscripţie din statul american New York pentru un loc de congresman, rămas vacant după excluderea din Camera Reprezentanţilor a republicanului George Santos, informează AFP, conform Agerpres.

Tom Suozzi, din partidul preşedintelui Joe Biden, a învins-o pe republicana Mazi Pilip, conform estimărilor televiziunilor CNN şi NBC.

Cei doi candidaţi s-au confruntat pe teme cum ar fi imigraţia şi avorturile, de interes şi pentru campaniile prezidenţiale ale lui Biden şi Donald Trump, fostul preşedinte republican care încearcă să revină la Casa Albă.

Alegerile, care au fost urmărite la nivel naţional, au fost marcate de o participare slabă din cauza furtunii de zăpadă care a îngreunat deplasările în oraş şi în împrejurimi.

Majoritatea republicană în camera inferioară a Congresului SUA a rămas de numai 219 mandate, faţă de 212 ale democraţilor, cu patru locuri vacante. Următoarele alegeri legislative şi prezidenţiale vor avea loc peste nouă luni, când vor fi înlocuiţi o parte din membrii Camerei şi ai Senatului.

ALEGERI TEST PENTRU PREZIDENŢIALE

content-image

Districtul New York, care l-a susţinut pe Biden în 2020 înainte de a trece la republicani în alegerile de la jumătatea mandatului din 2022, a servit drept teren de testare pentru mesajele ambelor partide înainte de alegerile prezidenţiale din noiembrie, când vor fi în joc preşedinţia şi controlul ambelor camere ale Congresului.

Democrat moderat, Suozzi promisese să colaboreze cu republicanii pentru a rezolva probleme dificile, inclusiv criza migranţilor de la graniţa de sud a SUA.

"Oamenii din Queens şi Long Island s-au săturat de certurile politice", a declarat el în discursul după victorie. "Ei vor ca noi să ne unim şi să rezolvăm problemele", a arătat politicianul. El a fost întrerupt pentru scurt timp de protestatari pro-palestinieni care l-au acuzat că susţine "genocidul", o reamintire a modului în care conflictul Israel-Gaza i-a divizat pe democraţi. Imigraţia însă a fost o problemă centrală, aşa cum a fost şi în alte părţi ale ţării, înainte de o aşteptată revanşă între Biden şi fostul preşedinte Donald Trump în noiembrie.

Pilip i-a criticat pe Suozzi şi Partidul Democrat în privinţa imigraţiei, acuzându-i că nu au reuşit să controleze trecerile la graniţa cu Mexicul. Pilip a fost susţinută de un sindicat al agenţilor de la Poliţia de Frontieră.

Suozzi a calificat atacurile lui Pilip împotriva sa drept înşelătoare şi a spus că aceasta nu a dat prea multe detalii cu privire la modul în care ar aborda securitatea frontierei. El a fost de acord că sunt necesare controale mai stricte şi i-a criticat pe republicani pentru că au respins un acord privind securitatea frontierei negociat în Senat, care s-a prăbuşit după ce Trump i-a îndemnat pe republicani să îl respingă. De asemenea, el a atacat-o pe Pilip în privinţa avortului, o problemă pe care democraţii au pus-o în prim-plan de când Curtea Supremă a SUA a eliminat acest drept la nivel naţional în 2022. Pilip a declarat că personal este împotriva avortului, dar nu a susţinut o interdicţie federală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.