Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experimentul NASA de simulare a vieții pe Marte s-a încheiat: Ce au spus oamenii care au participat

marte

Experţii de la NASA şi-au încheiat cea mai importantă misiune din istorie. Timp de un an de zile, şase oameni de ştiinţă au stat izolaţi pe Marte. Proiectul a luat final si a fost un succes. Participantii spun ca experienta lor demonstreaza ca oamenii pot crea intr-o buna zi o colonie pe planeta rosie.

Citeşte şi: Premieră istorică în lumea medicinei: Prima operaţie de transfer de nerv a fost reuşită

"O misiune pe Marte in viitorul apropiat este un proiect realist. Cred ca obstacolele tehnologice si psihologice pot fi depasite.", a spus Cyprien Verseux, membru al echipei. Aceştia au stat aproape un an in izolare, intr-un dom, amplasat pe un vulcan din Hawaii, care imita intr-o anumita masura conditiile de pe planeta rosie. Au trait la comun, au obtinut singuri energia si apa necesara vietii, si au iesit din dom doar imbracati cu costume speciale.

Citeşte şi: Artificiul prin care Petre Tobă ar vrea să scape de acuzaţiile de plagiat / FOTO

"Sa vezi ca ai succes, ca poti scoate apa dintr-un pamant care la prima vedere pare uscat... este o dovada ca acelasi sistem poate functiona si pe Marte.", a spus şi Christiane Hieneke.  Cel mai greu, spun ei, a fost sa convietuiasca intr-un spatiu restrans, pentru o perioada atat de lunga. "Fetele au tricotat destul de mult. Nu la fel de mult au stat pe banda de alergare. Din fericire, a trebuit sa pedalam pentru a obine energie, asa ca am facut si miscare. In mare insa, a fost frig si intuneric.", a mai spus un membru al echipajului.

Citeşte şi: Surprize uriaşe între românce, la US Open, în primul tur

Proiectul a fost organizat de cercetatorii de la Universitatea din Hawaii, cu finantare din partea NASA. Nu este insa cea mai lunga simulare a unei misiuni pe Marte. Cercetatorii rusi au petrecut 520 de zile in izolare, in conditii similare celor de pe planeta rosie. Şeful NASA a anuntat ca o misiune umana pe Marte ar putea avea loc peste doua decenii, conform ProTV.

Citește și: O vedetă de la Antena 1 spune că a fost VIOLATĂ: ‘M-a tras de păr până în toaleta restaurantului, apoi m-a împins, m-a violat’

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.