Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert, despre impactul alegerilor din UTA Găgăuzia: `Va continua să fie o sursă de tensiuni în raport cu Chișinăul`

www.uk.news.yahoo.com
Gagauzia

Expert, despre impactul alegerilor din UTA Găgăuzia: `Va continua să fie o sursă de tensiuni în raport cu Chișinăul`

Rezultatul celui de-al doilea tur al scrutinului din UTA Găgăuzia reprezintă un vot de blam dat în primul rând de către Rusia și autoritățile locale din regiune autorităților de la Chișinău. Liderii locali își vor face mendrele în continuare cum își dorește Rusia și vor reprezenta o sursă de tensiuni permanente în raport cu Chișinăul. Declarații în acest sens au fost făcute de fostul deputat Iurie Reniță și președintele Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV.

„E regretabil că această parte a RM a rămas izolată de tendința generală care e prezentă în RM, mă refer la orientarea europeană. Evident că va fi în continuare un focar care va crea probleme și, în opinia mea, aici ar fi fost necesară o altă abordare. Recent ministrul de externe menționa că l-a degrevat din funcție pe ambasadorul RM la Ancara pe perioada respectivă ca să participe la alegeri. N-a fost cea mai rea soluție dar era bine de afișat acest lucru și mai multă lume din zonă, probabil, l-ar fi susținut”, a menționat Iurie Reniță.

Fostul deputat a regretat că CNA-ul și Procuratura nu valorează nimic în fața Comisiei Electorale Centrale de la Comrat.

„Acest teritoriu al RM este reglementat prin unele legi. Dacă ele nu sunt bune, există o majoritate parlamentară care poate modifica legile ca să fie în interesul RM. Ceea ce s-a demonstrat în UTA Găgăuzia e un vot de blam dat în primul rând de către Rusia și autoritățile acelea de pe loc autorităților de la Chișinău. Ei își vor face mendrele în continuare cum își dorește Rusia, m-aș mira să se găsească limbă comună. Am auzit prima declarație a bașcanului care deja se gândește să deschidă o reprezentanță la Moscova, un fel de ambasadă. Deja programul a fost rescris și e profund regretabil că nu s-a intervenit legislativ și sub alte aspecte. Va rămâne o zonă izolată în continuare”, a mai spus Iurie Reniță.

Liderul CUB, Igor Munteanu a mai precizat că există niște lideri cu agende separatiste și în Adunarea Populară de la Comrat. Acolo se regăsesc cel puțin șase persoane cu epoleți transnistreni.

„Cred că putem spune că acest scor reprezintă biruința propagandei rusești asupra politicilor oficiale ale RM. Din păcate a trebuit să asistăm aproape că neputincioși cum un partid infracțional cum este partidul „Șor” își poate mobiliza cu ușurință sume fabuloase de bani prin care să finanțeze și să corupă alegătorii. Alerta însă nu este că nu s-a putut opri acest partid, prin constatarea dovezilor invocate de poliție, ci că acest partid infracțional își poate gestiona campania electorală contrar oricăror indicații din partea CEC. CEC-ul de la Comrat dublează CEC-ul central și în ciuda faptul că liderul acestui partid Ilan Șor este condamnat de Curtea de Apel la 15 ani cu executare partidul funcționează” a menționat Igor Munteanu.

Președintele CUB a mai adăugat că scorul strâns între socialiști și partidul „Șor” din al doilea tur de scrutin reprezintă o formă de competiție între curatorii care funcționează pe teritoriul RM din partea Moscovei. El a amintit că PSRM a semnat un acord de colaborare cu „Edinaia Rosia” și totodată un alt curator are grijă de partidul „Șor”, care îi primește la Moscova, îi încurajează să desprindă inclusiv membri ai PSRM, gândindu-se că această formă mai agresivă de a face politică este, probabil, mai favorabilă în acest moment războiului hibrid din RM.

„De la început și până la capăt din păcate a trebuit să vedem neputința organelor constituționale de a face ordine atât în domeniul finanțării politice, cât și la instrumentarea acestui caz împotriva partidului „Șor”, care nu face altceva decât să provoace tensiuni. Mai departe va fi o sursă de tensiuni permanente în raport cu Chișinăul”, a conchis Igor Munteanu.

Amintim că Eugenia Guțul, candidata partidului „Șor” a câștigat duminică alegerile pentru funcția de bașcan al UTA Găgăuzia. Aceasta a acumulat 27 376 de voturi, iar contracandidatul Grigori Uzun, reprezentantul Partidului Socialiştilor - 24 913 voturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.