Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPERȚII din toată lumea anunță APOCALIPSA în Italia: Vor urma cutremure noi, efect de domino

www.twitter.com
cutremur Norcia Italia

Cutremurele care au zgâlţâit Italia centrală în ultimele două luni ar putea continua într-un efect de domino devastator, cu un seism mare provocând altul de-a lungul sistemului de falii de sub lanţul muntos italian Apenini, a avertizat duminică un seismolog italian.

Gianluca Valensise, seismolog la Institutul naţional de geofizică şi vulcanologie din Italia, a declaratpentru Reuters a există o "legătură geodinamică" între cutremurul ucigaş din august şi toate celelalte care au urmat.

Citește și: A lovit mașina poliției în timp ce-și făcea selfie în sânii goi: Și asta nu e tot

"Un cutremur cu magnitudinea 6 sau mai mare creează tensiuni care sunt distribuite de-a lungul tuturor faliilor adiacente şi pot provoca rupturi ale acestora, iar acest lucru este, probabil, ceea ce s-a întâmplat din august până acum". "Acest proces poate continua la infinit, cu un cutremur mare slăbind o falie vecină într-un proces de domino, care poate acoperi sute de kilometri, în principiu", a explicat el.

Valensise a amintit că Italia s-a mai confruntat cu un fenomen asemănător, o serie de cutremure ce au avut loc în Calabria, în sudul Italiei, în 1783, atunci când au existat cinci seisme majore de 6,5 grade sau mai mari în mai puţin de două luni. Mai recent, au existat trei cutremure în zona oraşului Assisi din centrul Italiei în 1997, primul cu magnitudine de 6,4, care a provocat moartea 11 persoane, altul în ziua următoare şi încă unul circa 20 zile mai târziu, cu multe altele mai mici între ele.

Citește și: O elevă, RUPTĂ în bătaie de o colegă / VIDEO

Privind în perspectivă, seismologul a spus că în mod sigur vor mai fi replici după cutremurul de duminică timp de "cel puţin câteva săptămâni'', dar nu este posibil să spună dacă vor exista cutremure mai mari.

Explicaţii ştiinţifice similare a oferit şi un expert francez, seismologul Pascal Bernard, de la Institutul de fizica globului de la Paris, intervievat duminică de AFP.

Citește și: Celebra J.K. Rowling dă o nouă lovitură: Seria de romane polițiste ‘Cormoran Strike’ va fi ecranizată

Cutremurul care a lovit duminică centrul Italiei nu este o replică, ci este vorba de cutremure care se declanşează reciproc, iar acest fenomen va continua în săptămânile şi lunile următoare, a declarat seismologul francez Pascal Bernard.

Potrivit acestui expert de la Institutul de fizica globului de la Paris, replicile sunt de magnitudine mai mică decât de obicei. În cazul cutremurului de duminică, este vorba un ruperea unui segment de falie vecin cu cel care a declanşat mişcările de acum câteva zile în această regiune şi, de asemenea, cu cel care a provocat seismul din august anul trecut. Transmiterea tensiunilor, a forţelor tectonice continuă de la un segment la altul.

Citește și: Ar putea fi VIRALUL ANULUI: Ce poate să facă o fetiță de 4 ani din Rusia / VIDEO

În Italia plăcile tetonice sunt foarte segmentate, astfel încât acestea se rup bucată cu bucată, în loc de o rupere pe o arie mai mare şi, din acest motiv, ne putem aştepta ca zguduirile să continue în săptămânile viitoare, cu magnitudini de 5,5 sau 6, a mai spus expertul într-un interviu pentru AFP.

Regiunea a fost deja lovită de mai multe cutremure încă de la sfârşitul lunii august. Cel din august a provocat aproximativ 300 de decese, în timp ce cele două cutremure din 26 octombrie au provocat doar pagube materiale, notează agerpres.ro.

Citește și: SCANDAL la Patriarhie: Un Înalt Prelat, acuzat de ORGII GAY chiar pe Dealul Mitropoliei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.