Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert israelian: 'Avem nevoie de cooperarea cu patronii platformelor de socializare pentru a împiedica teroriştii să le folosească'

Instagram
facebook instagram twitter

Experţii au nevoie de cooperarea cu patronii platformelor de socializare, precum Facebook sau Twitter, pentru a împiedica teroriştii să le folosească drept instrumente, a declarat, miercuri, într-o conferinţă, Uri Ben Yaakov, director de dezvoltare şi cercetător senior la International Institute for Counter-Terrorism din Israel, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban a fost chemat de urgență la Cotroceni! Care a fost motivul

"Din punctul meu de vedere, cea mai importantă cooperare de care avem nevoie acum este cu patronii acestor platforme - Facebook, Twitter şi restul. Au toate cunoştinţele şi toată tehnologia pentru a împiedica teroriştii să le folosească platformele. Ştiţi că ei ştiu totul despre dumneavoastră, strâng informaţii despre dumneavoastră din motive economice, pentru a câştiga bani, dar când vine vorba de terorism pe internet, lucrurile stau diferit - acţionează în anumite locuri, nu vizând toate grupurile şi toate zonele", a explicat expertul.

Citește și: Atenție! Ministerul Finanțelor ar vrea să amâne cu câteva luni termenul până la care toate ONG-urile din România sunt obligate, prin lege, să se înscrie într-un nou registru la ANAF

El a vorbit despre modul în care, în prezent, platformele online devin un instrument pentru grupările teroriste. Totodată, potrivit lui, uneori jurnaliştii pot afecta operaţiunile de capturare a unor suspecţi de terorism prin faptul că transmit evenimentele live. Mai mult, media, prin transmiterea actelor de violenţă, devine o platformă pentru terorişti, a subliniat el.

Citește și: Bucurie pentru #Rezist! Darius Vâlcov a fost amendat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării

"Jurnaliştii au acum o mare dilemă (...). Dacă să îşi maximizeze ratingurile - asta aşteaptă patronii de la ei - sau să înţeleagă în acelaşi timp că nu pot oferi o platformă teroriştilor. Trebuie să decidă ce să facă. Nu există cale de mijloc. Mai mult de atât, în ceea ce priveşte reţelele sociale, sunt dileme şi mai mari - distribuirea repetată a conţinutului. E o soluţie să blocheze livestream-ul? Apărăm libertatea de exprimare cu orice preţ?", a spus Yaakov.

Prin asemenea relatări, uneori, "răul devine mai mare decât atacul în sine". Alteori, platformele sociale multiplică publicul expus imaginilor cu atacurile teroriste.

Citește și: Aceasta este lista ALDE pentru alegerile europarlamentare! Cine sunt candidații

Institutul său a organizat, recent, o conferinţă cu jurnalişti, pentru a stabili reguli legate de această problemă - a prezentării atacurilor teroriste. Astfel, au fost evidenţiate următoarele reguli: în timpul unui atac terorist, nu trebuie publicate imagini în prim-plan cu oameni morţi sau răniţi, semne de panică în rândul victimelor, nu se dau detalii operaţionale şi nu se transmite atacul în direct pe internet.

Citește și: Percheziții de amploare! Cât de mare este prejudiciul

El a dat ca exemplu recentul atac terorist de la o moschee din Noua Zeelandă, transmis live chiar de către agresor. "Câteva sute au văzut live acest lucru. Facebook a şters filmul, dar a fost prea târziu. Avem milioane care l-au văzut ulterior. Presupun că acum există oameni cărora le e teamă să se ducă la moschee să se roage", a punctat Yaakov.

Citește și: Dezvăluire de ultim moment a lui Traian Băsescu! Ce nu i-a putut lua nimeni niciodată – Sfatul zilei

Expertul a mai afirmat că, în contextul în care scopul terorismului este "să semene teroare", prin intermediul platformelor sociale, "scopul este uşor de atins".

"Acesta este terorism pur, care capătă teren tot mai repede, inclusiv aici, în Europa", a arătat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.