Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert politic: Republica Moldova să facă paşi mici în soluţionarea transnistreană. Istoria diplomaţiei fotbalistice s-a dovedit a fi ineficientă

vestidinrusia.ro
Transnistria

Este timpul ca Chişinăul să facă paşi mici, dar încrezători în soluţionarea transnistreană. Potrivit agenţiei Infotag, despre acest lucru a scris expertul Mădălin Necşuţu în articolul său "Transnistria şi un Munte de Probleme", publicat pe platforma IPG - International Politics and Society, transmite Știri.md.

"În ultimii doi ani nu s-au organizat negocieri în formatul "5+2", precum şi negocieri bilaterale importante între Chişinău şi Tiraspol.

Principalele motive sunt pandemia şi lipsa de voinţă politică atât din partea Chişinăului, cât şi a Tiraspolului. Ultima întrevedere a avut loc la Bratislava în 2019, respectiv următoarea, care este programată pentru noiembrie 2021 la Stockholm, va avea un program foarte încărcat", scrie Necşuţu.

Potrivit lui, unul dintre instrumentele pe care Chişinăul le poate folosi este impozitarea întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, inclusiv a clubului "Sheriff" din Tiraspol, care face parte din Federaţia Moldovenească de Fotbal, dar nu respectă regulile fiscale din Republica Moldova, cum o fac alte cluburi.

Republica Moldova ar putea beneficia, de asemenea, de pe urma închiderii sau, cel puţin, blocării unui canal important de contrabandă către portul Odessa, precum şi de decizia Kievului de a nu permite intrarea vehiculelor transnistrene.

El consideră că istoria "diplomaţiei fotbalistice" începută de fostul premier Vlad Filat în urmă cu aproximativ zece ani "s-a dovedit a fi ineficientă" şi "în plus, a întărit relaţiile corupte dintre politicienii de pe cele două maluri ale Nistrului".

"Întâlnirile organizate la acea vreme s-au dovedit a fi mai mult o demonstraţie a practicilor de afaceri necinstite decât o modalitate de a rezolva probleme importante. De fapt, beneficiile fiscale oferite de Chişinău sunt practic "măşti de oxigen" pentru supravieţuirea Transnistriei.

În primul rând, Chişinăul ar trebui să se conecteze cât mai curând posibil la sistemul energetic european, şi nu atât la gaze naturale, cât la electricitate. Achiziţionând electricitate produsă la Cuciurgan din gazul rusesc, pentru care Transnistria nu a plătit de 15 ani şi ţinând cont de datoria de 7 miliarde de dolari, Chişinăul însuşi nu permite rezolvarea situaţiei transnistrene, în special având în vedere că aceasta este blocată de Tiraspol şi Rusia, pentru a împiedica Chişinăul să meargă spre integrarea europeană", scrie expertul.

Dar, potrivit lui, "pe de altă parte, Rusia va face tot ce îi stă în putinţă pentru a interfera în legăturile energetice ale Moldovei cu Europa şi subiectul transnistrean nu va fi rezolvat niciodată din voinţa sau iniţiativa Moscovei".

"De fapt, ea nu este interesată să rezolve această problemă. Acest lucru nu este în beneficiul ei, iar scenariul negocierilor transnistrene pentru un avantaj ipotetic mai mare în negocierile cu Occidentul este deja o ipoteză învechită care nu duce nicăieri. Astăzi, Transnistria este doar o sursă de probleme constante, iar Chişinăul trebuie să-şi asume la un moment dat responsabilitatea soluţionării acestora, în special în sfera economică şi bancară, şi să pună capăt acestei istorii nesfârşite din punctul de vedere al negocierilor clasice. Desigur, va fi necesară calcularea riscurilor, nu doar asumarea, iar acţiunile pot fi mici, dar încrezătoare", consideră expertul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.