Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert rus: nu va mai exista o mișcare de întoarcere către Rusia, chiar dacă reformele Maiei Sandu nu vor avea succes.

Dmitry Ofitserov-Belsky, expert la Consiliul pentru afaceri internaţionale ruse, cercetător principal la Academia Rusă de Științe, consideră că, indiferent de modul în care se va dezvolta situația de mai departe, „nu va mai exista o mișcare de întoarcere a Moldovei spre Rusia”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a scris despre acest lucru într-un articol cu genericul „Moldova la orizontul evenimentelor”.

„Pe fondul tendinței pe termen lung de românizare a țării, ulterior se va regăsi un nou punct de echilibru în relațiile ruso-moldovene, iar mulți experți vor reveni la afirmația că realismul a prevalat și că totul a revenit la normal, cu excepția retoricii despre prietenie și parteneriat strategic. Cu toate acestea, toate cele mai importante schimbări au avut loc deja – nu va mai exista o mișcare de întoarcere către Rusia, chiar dacă reformele Maiei Sandu nu vor avea succes. Moldova a ajuns la orizontul evenimentelor și acest lucru creează necesitatea unor noi abordări, ținând cont de faptul că orice proiect pro-rus va fi un anacronism deliberat”, scrie expertul.

Referindu-se la rezultatele alegerilor parlamentare din Moldova, el a declarat că „pentru prima dată din 2009, Moldova nu mai are sistemul obișnuit de separație a puterilor – controlul asupra Parlamentului și Președinția este în mâinile unei singure forțe politice”.

„Spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2020, Igor Dodon a pierdut de data aceasta nu în fața unor spoilere, ci direct în fața lui Maia Sandu. Motivele acestor două înfrângeri succesive sunt variate și rezidă doar parțial în greșelile din campania electorală și poziționarea generală ”, a menționat expertul.

„Spre deosebire de alegerile prezidențiale din 2020, Igor Dodon a pierdut de data aceasta nu în fața unor spoilere, ci direct în fața lui Maia Sandu. Motivele acestor două înfrângeri succesive sunt variate și rezidă doar parțial în greșelile din campania electorală și poziționarea generală”, a menționat expertul.

În opinia lui, „a atras atenția interesul nesemnificativ al Rusiei față de rezultatele alegerilor, ceea ce a contrastat foarte mult cu interesul exprimat al țărilor europene și al Statelor Unite, care de multe ori au trecut linia de interferență în chestiunile interne”.

„În cadrul acestei campanii electorale, strategii politici occidentali au reușit să aplice noi abordări de propagandă în contextul prezenței largi a presei rusești în Moldova. (...) În acest context, campania pre-electorală a Blocului Socialiștilor și Comuniștilor a fost slabă. Socialiștii au decis să încheie o alianță cu comuniștii, eliminând astfel un concurent foarte slab de pe drum și devalorizând orice agendă care vizează viitorul”.

El consideră că „rolul decisiv a jucat faptul că, în ultimii ani, Igor Dodon a făcut multe pentru a spori așteptările pro-ruse în țară și practic nu a putut implementa nimic în practică”.

„În ajunul alegerilor, era deja clar că partidul prezidențial va lua majoritatea voturilor și va putea forma independent un cabinet. În aceste condiții, o parte a tinerei generații de socialiști a înțeles bine că sprijinul continuu al liderului de partid pentru sponsori, parteneri și cadre de partid depinde acum de rezultatele votului relativ favorabile. Cu toate acestea, nu toți au perceput pozitiv păstrarea verticalei existente a ierarhiei partidului. Pierderea a fost de așa natură încât în următorii doi ani, deciziile structurale și de personal serioase sunt inevitabile”, a subliniat analistul rus.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.