Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expert: 'Sute de nazişti se află încă în libertate'

www.manager.ro
zvastică neonazist

Sute - dacă nu chiar mii - de foşti nazişti suspectaţi de crime de război se află încă în libertate, a afirmat joi directorul Centrului Simon Wiesenthal la Ierusalim, Efraim Zuroff, recunoscut ca specialist pe plan mondial în urmărirea naziştilor, potrivit AFP.

'Ei sunt încă de ordinul sutelor şi poate chiar al miilor, dar problema care se pune este de a şti dacă pot fi aduşi în faţa justiţiei', a afirmat Zuroff cu ocazia Zilei internaţionale de comemorare a victimelor Holocaustului.

Potrivit lui, cei mai mulţi dintre aceştia nu vor fi traduşi în justiţie, numeroase ţări nefiind dispuse deloc să-i urmărească pentru faptele comise.

Din 2001, 104 foşti nazişti au fost condamnaţi pentru participarea la Holocaust în perioada în care aproximativ 6 milioane de evrei au fost asasinaţi de nazişti şi de complicii lor, potrivit cifrelor Centrului Simon Wiesenthal.

Citește și: Mai mulți diplomaţi americani au demisionat după preluarea puterii de Trump

Dar în perioada aprilie 2015 şi martie 2016, o singură condamnare a fost pronunţată - cinci ani închisoare cu executare pentru un fost gardian al lagărului de exterminare de la Auschwitz, în vârstă de 94 de ani, în Germania - şi doar două dosare noi au fost deschise.

'O intensificare a urmăririlor va exista totuşi din cauza schimbărilor în politica justiţiei germane', şi-a exprimat speranţa Zuroff.

Justiţia germană şi-a modificat reglementările în 2011 cu scopul de a permite urmărirea persoanelor care au colaborat cu nazişti în lagărele morţii, chiar fără să fi participat direct la asasinarea inocenţilor, oferind noi oportunităţi de a-i judeca pe suspecţi în pofida vârstei lor înaintate.

Salutând eforturile justiţiei germane, Zuroff şi-a exprimat regretul că multe ţări refuză să urmeze acest exemplu.

Colaboratori ai naziştilor în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial sunt la adăpost în multe ţări care refuză să înceapă acţiuni în justiţie împotriva lor.

'În Ucraina, nicio anchetă nu a fost deschisă împotriva acestor colaboratori care sunt numeroşi', a afirmat Efraim Zuroff.

Norvegia şi Suedia nu au reglementări care să permită judecarea foştilor criminali de război, potrivit acestui 'vânător de nazişti'.

Or, 'unii norvegieni i-au ajutat în mod voluntar pe SS-işti şi au fost trimişi în Est unde au comis crime împotriva umanităţii în Ucraina', a explicat el, potrivit Agerpres.

Întrebat despre eforturile justiţiei de a-i condamna pe foştii nazişti, Zuroff a estimat că 'nu este nicio îndoială că ele eşuează'.

'Numărul impresionant al oamenilor implicaţi în Holocaust a făcut imposibil faptul de a-i traduce pe toţi în justiţie', a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.