Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experți: Aderarea Republicii Moldova la UE ar putea dura 5-10 ani

rador.ro
republica moldova ue

Chestionarul de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană ar urma să fie examinat într-o manieră simplificată, în contextul războiului din Ucraina.

Unii experți consideră însă că procedurile de oferire a statutului de membru al UE ar putea dura între cinci şi 10 ani, așa cum acesta este un proces complex, transmite Știri.md cu referire la publika.md.

"Procedura de aderare a unei țări la Uniunea Europeană constă din trei etape generale: oferirea unei perspective pentru țară; dobândirea statutului oficial de stat-candidat, imediat ce condițiile de aderare sunt îndeplinite şi inițierea negocierilor de aderare, în cadrul cărora sunt convenite modalitățile și procedurile de adoptare a normelor Uniunii Europene."

Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, susține că percepția și procesele de luare a deciziilor, inclusiv la nivelul Uniunii Europene, au fost puternic influențate de război.

Astfel, potrivit lui, procedura de examinare a chestionarul de aderare, care poate conține până la patru mii de întrebări, va fi diferită atât în cazul Ucrainei, cât şi cazul Moldovei şi al Georgiei.

"Comisia se așteaptă ca Republica Moldova va veni cu răspunsuri la aceste chestionare, la aceste întrebări, în următoarele săptămâni, o lună, pentru ca să reușească să formuleze opinia sa, punctul de vedere pentru Consiliul European, pentru statele-membre, către summit-ul care va avea loc la sfârșitul lunii iunie şi încă într-o lună Comisia Europeană ar trebui să formuleze opinia şi s-o prezinte statelor-membre", a spus Iulian Groza, directorul executiv la Institutul pentru Politici și Reforme Europene.

Iar directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice şi Sociologice, Victor Juc, admite că unele țări europene ar putea manifesta reticență față de perspectiva de aderare a țării noastre.

"Eu nu m-aș hazarda cât timp vor dura negocierile pentru că este o necunoscută poziția Ucrainei, cum va fi tratată şi dacă Republica Moldova va fi tratată la pachet."

Negocierea tratatului de aderare este ultima etapă în acest proces, care este finalizat prin parafarea documentului. Urmează ratificarea de către toate țările-membre UE, cât şi în statul care urmează a fi primit în comunitatea europeană. Victor Juc afirmă că Moldova se află acum la linia de start al unui traseu dificil, care ar urma să fie parcurs timp de mulți ani.

"Când se primește statutul de țară-candidat încep foarte multe dificultăți, pentru că este nevoie, pe de o parte, de convenit, modernizat şi standardizat legislația națională la exigențele IQ-ului comunitar. Unele state din Balcanii de Vest negociază de 7-8 ani şi rezultatele palpabile însă nu s-au produs."

Moldova a transmis Comisiei Europene prima parte a chestionarului de aderare, care include răspunsuri la 369 de întrebări, în 22 aprilie. Atunci, Maia Sandu şi-a exprimat încrederea că țara noastră va ajunge în familia Uniunii Europene.

A doua parte a chestionarului urmează să fie completată până la mijlocul lunii mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.