Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experţi ai ONU: 'Talibanii instituţionalizează discriminarea şi violenţa împotriva femeilor şi fetelor din Afganistan'

theguardian.com
femei kabul afgane

Liderii talibani din Afganistan instituţionalizează discriminarea şi violenţa la scară largă şi sistematice împotriva femeilor şi fetelor, a atras atenţia luni un grup de 36 de experţi în drepturile omului ai ONU, potrivit DPA.

"Suntem îngrijoraţi de eforturile continue şi sistematice de a exclude femeile din sferele socială, economică şi politică în întreaga ţară", precizează experţii într-un comunicat.

"Aceste îngrijorări sunt amplificate în cazul femeilor din rândul minorităţilor etnice, religioase sau lingvistice, cum ar fi hazara, tadjikă, hindi şi alte comunităţi ale căror diferenţe sau a căror vizibilitate le fac şi mai vulnerabile în Afganistan", se mai arată în mesaj, potrivit Agerpres.ro.

Talibanii islamişti au introdus o serie de măsuri restrictive împotriva femeilor şi fetelor de când au preluat puterea în Afganistan în august.

Multor femei li s-a interzis să se mai întoarcă la locul de muncă. Taximetriştii au fost îndemnaţi să nu mai ia femei în maşină dacă acestea nu poartă hijab.

În plus, femeile se tem de repercusiuni dacă ies din casă fără a fi însoţite de o rudă de sex masculin.

"Acestea politici au afectat de asemenea abilitatea femeilor de a lucra şi de a-şi câştiga existenţa, împingându-le şi mai mult înspre sărăcie", mai atrag atenţia experţii.

"Cel mai puternic lovite sunt femeile cap de familie, problemele lor fiind amplificate de consecinţele devastatoare ale crizei umanitare din ţară", se menţionează în comunicat.

"O mare îngrijorare" o reprezintă refuzul continuu privind dreptul fundamental ale femeilor şi fetelor la învăţământul secundar şi terţiar, adaugă mesajul.

Instituţiile create pentru a ajuta şi proteja femeile şi fetele vulnerabile, cum sunt Ministerul pentru Femei, Comisia Independentă pentru Drepturile Omului sau adăposturile pentru femei, au fost închise sau ocupate fizic.

Femei şi fete din Afganistan protestează permanent împotriva măsurilor luate de talibani în ultimele cinci luni, cerându-şi drepturile la educaţie, muncă şi libertate. Luptătorii talibani au lovit, ameninţat sau închis în mod repetat femei care demonstrau.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.