Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România va avea 2.000 de experți în cea mai nouă meserie din lume

Inquam Photos / George Calin
cfr tren gara de nord oameni aglomeratie

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, din cadrul Guvernului României, împreună cu Institutul Naţional de Statistică au organizat workshop-ul de consultare cu factorii implicaţi în procesul de monitorizare şi raportare a implementării Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 privind utilizarea setului naţional de indicatori de dezvoltare durabilă. Scopul evenimentului a fost acela de a consolida colaborarea dintre Institutul Naţional de Statistică, ministere şi alte instituţii furnizoare de date statistice astfel încât monitorizarea Strategiei de dezvoltare durabilă să funcţioneze coerent şi unitar.

România va avea 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în anul 2026, iar primii 160 absolvenţi ai acestui curs vor fi în septembrie, a declarat Laszlo Borbely - consilier de stat şi coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din Guvernul României.

"Suntem la sfârşitul unui proces şi la începutul unui alt proces. În 2017 am început să discutăm despre cum ar trebui făcut în România pe dezvoltare durabilă. Avem anul de excepţie 2015 când toţi cei mari ai lumii au spus că doresc dezvoltare durabilă, a fost adoptată Agenda 2030, doresc să se facă mai mult pe schimbările climatice. Apoi, la Addis Abeba s-a pus problema banilor. Au trecut aproape opt ani şi s-a făcut foarte puţin. De ce? După părerea mea, era un fel de meniu şi au spus fiecare, voluntar, ce să facă. Totuşi, politicienii şi cei care condus acest domeniu şi-au dat seama că trebuie să ai o relaţie inter-instituţională coerentă. Noi trebuie să spunem cu mândrie că suntem o familie a celor care doresc o dezvoltare durabilă. Nu întâmplător avem în România meseria de expert în dezvoltare durabilă. Vreau să vă anunţ că vom avea 2.000 de experţi în dezvoltare durabilă până în anul 2026. Primii 160 vor termina acest curs în septembrie 2022. Ce faci după aceea? Depinde de acel şef dacă se va implementa Agenda 2030 şi această Strategie pe care am conceput-o. Depinde de noi şi niciodată nu am fost de acord cu fraza ”Noi nu putem face acest lucru, pentru că...”.", a susţinut Borbely.

În viziunea demnitarului, la momentul actual în România, în baza Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030, s-a finalizat relaţia inter-instituţională la nivel naţional.

"Avem două Hotărâri de Guvern încă din luna martie care să vedem cum se aplică sau nu: una referitoare la strategii - cum să faci strategiile de acum încolo în România, iar cea de-a doua despre studiile de impact. Sunt curios să se facă o analiză dacă cele două Hotărâri se aplică sau nu. Haideţi să privim în viitor: ceea ce am făcut până acum este extraordinar. Avem Strategie şi avem împreună treabă până în 2030. Avem relaţia inter-instituţională finalizată la nivelul României, printr-un proiect SIPOCA, avem Consiliul Consultativ cu 34 de oameni minunaţi, care au avizat şi finalizat, în februarie, indicatorii Strategiei. Nu întâmplător am primit premiul cel mare al ONU, în decembrie 2021. Un singur premiu de acest fel acordă în Europa, în fiecare an. De ce l-am primit? Pentru eficientizarea administraţiei publice în ceea ce priveşte implementarea Agendei 2030, dar şi pentru inovaţie. Atunci, avem responsabilitatea să mergem mai departe", a spus Laszlo Borbely.

Strategia Naţională pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 (SNDDR 2030) reprezintă documentul-cheie adoptat de România în acord cu obiectivele Agendei ONU 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi cu documentele strategice ale Uniunii Europene, în toate politicile sectoriale, pentru dezvoltarea durabilă pe plan naţional, în perioada 2022-2030.

Evenimentul a fost o acţiune sprijinită prin proiectul "România durabilă - dezvoltarea cadrului strategic şi instituţional pentru implementarea Strategiei Naţionale pentru Dezvoltare Durabilă a României 2030", cod SIPOCA 613 MySMIS 127545.

"Am finalizat sistemul de monitorizare al indicatorilor de dezvoltare durabilă până în 2030. Este clar că nu putem formula politici publice coerente şi aplicate fără să avem date. Nu putem monitoriza implementarea Strategiei fără aceste date esenţiale. Reprezentanţii instituţiilor care trebuie să raporteze indicatorii au primit astăzi informaţii folositoare privind mecanismul de raportare a celor 291 de indicatori. Nu ne oprim. Am demonstrat că putem face echipă la nivel guvernamental pentru a accelera implementarea Agendei 2030 şi vom continua să atragem alături de noi întreaga societate în acest demers", a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely.

La rândul său, Tudorel Andrei, preşedinte al Institutului Naţional de Statistică (INS), a subliniat complexitatea procesului de consultare între INS şi factorii implicaţi în furnizarea de date statistice, proces care a ţinut seama pe de o parte de armonizarea indicatorilor naţionali cu cei europeni şi, pe de altă parte, de existenţa surselor de date administrative şi a celor statistice. De asemenea, preşedintele INS a subliniat necesitatea actualizării permanente a listei de indicatori statistici astfel încât INS să poată furniza factorilor decidenţi date statistice relevante, pertinente şi de interes.

În finalul cuvântului adresat participanţilor la această întâlnire, Tudorel Andrei a reiterat importanţa acestui proiect în conturarea şi modernizarea sistemului de indicatori statistici de dezvoltare durabilă.

Pe parcursul workshop-ului au fost prezentate informaţii referitoare la stadiul actual al proiectului şi a fost prezentat Ghidul referitor la setul naţional de indicatori de dezvoltare durabilă pentru autorităţile publice implicate în procesul de monitorizare şi raportare a SNDDR 2030, utilizat în măsurarea implementării Ţintelor stabilite pentru România.

România are, din februarie, un set naţional de indicatori de dezvoltare durabilă. Marea majoritate sunt deja disponibili pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, secţiunile G şi H de la această adresă.

De asemenea, în cadrul proiectului "România Durabilă" este dezvoltat şi un agregator de date statistice unde se regăsesc atât indicatorii naţionali, cât şi indicatorii Eurostat privind dezvoltarea durabilă alături de date subiective din barometre de opinie publică: http://agregator.romania-durabila.gov.ro/

La întâlnire au participat aproximativ 150 de persoane, reprezentanţi ai Institutului Naţional de Statistică (INS), Guvernului României, Asociaţiei Regionale pentru Dezvoltare Antreprenorială Oltenia (ARDA Oltenia), precum şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în furnizarea de date statistice din domeniul dezvoltării durabile şi/sau care utilizează setul de indicatori de dezvoltare durabilă validat de către membrii Consiliului Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă (CCDD) în luna februarie 2022.

Workshop-ul de consultare cu factorii implicaţi în procesul de monitorizare şi raportare a implementării Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030 privind utilizarea setului naţional de indicatori de dezvoltare durabilă este o acţiune sprijinită prin proiectul "România durabilă", cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.