Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experți: Încălzirea globală nu a fost un factor determinant în cazul inundaţiilor recente din Italia

stirileprotv.ro
inundatii italia

Experți: Încălzirea globală nu a fost un factor determinant în cazul inundaţiilor recente din Italia.

Inundaţiile devastatoare care au lăsat în luna mai o parte din nord-estul Italiei sub ape au fost cauzate de un eveniment meteorologic care se produce "o dată la două secole", legătura cu schimbările climatice nefiind un factor determinant în acest caz, au afirmat experţi, relatează AFP, informează Agerpres.

Şaptesprezece persoane au murit şi zeci de mii de locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele după trei perioade de ploi abundente care au lovit regiunea Emilia-Romagna în trei săptămâni, conducând la alunecări de teren şi inundaţii care au provocat importante pagube materiale.

Raportul grupului de climatologi europeni şi americani ai iniţiativei World Weather Attribution (WWA), publicat miercuri, indică faptul că luna mai a cunoscut cele mai abundente precipitaţii "în două secole".

Potrivit grupului, al cărui scop este să demonstreze legături fiabile între încălzirea globală şi anumite fenomene meteorologice, astfel de evenimente, în această regiune şi în această perioada a anului, nu devin mai frecvente sau mai intense.

"Precipitaţiile extreme nu au devenit mai probabile din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră", a declarat WWA într-un comunicat, recunoscând că aceste concluzii sunt "neobişnuite" în contextul schimbărilor climatice.

Atmosferele mai calde pot reţine mai multă umiditate, ceea ce conduce adesea la precipitaţii mai frecvente şi mai intense în întreaga lume, aminteşte sursa citată.

Alte evenimente legate de schimbările climatice sunt în creştere în toată Italia, cu o tendinţă generală spre secetă, dar şi modificări ale anotimpurilor care conduc la averse potenţial mai puţin frecvente, însă mai intense.

Impactul inundaţiilor din Emilia-Romagna a fost agravat de o secetă de doi ani în nordul peninsulei, care a lăsat pământul uscat şi dur şi incapabil să absoarbă apa.

În acelaşi timp, decenii de urbanizare au crescut riscul de inundaţii.

"Rezultatele noastre statistice recunosc caracterul excepţional al unui astfel de eveniment", a insistat Davide Faranda, coautor al raportului şi climatolog la Institutul Pierre Simon Laplace.

El a ţinut să precizeze că raportul nu afirmă că schimbările climatice nu au avut niciun rol în aceste inundaţii, ci că această corelaţie a depăşit sfera de cercetare a grupului său.

"Deşi episoadele de ploi abundente de primăvară nu se intensifică în Emilia-Romagna, precipitaţiile extreme se intensifică în alte părţi ale Italiei", a mai spus el.

Aproape 94% din municipalităţile italiene sunt ameninţate de alunecări de teren, inundaţii şi eroziunea costieră, potrivit Institutului Italian pentru Protecţia şi Cercetarea Mediului (ISPRA).

Regiunea Emilia-Romagna este extrem de ameninţată de aceste fenomene, cu o istorie de inundaţii şi alunecări de teren, însă singurul dezastru care se apropie ca amploare de cel din luna mai datează din 1939, potrivit studiului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.