Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experți politici, despre decizia lui Putin de a recunoaște regiunile separatiste din Ucraina: Este extrem de periculoasă pentru Republica Moldova

europa, rusia, ucraina, belarus, românia,

Decizia lui Vladimir Putin de a recunoaște independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei este extrem de periculoasă pentru Republica Moldova.

Declarațiile au fost făcute de către experți în politică externă în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de Jurnal TV, transmite Știri.md.

„Recunoașterea celor două regiuni separatiste este extrem de periculoasă pentru Republica Moldova, pentru că decizia lui Putin pune la îndoială întregul sistem de garanții pentru statele suverane, independente. Dă peste cap linia de a nu interveni cu forța asupra altor state și pune la îndoială întregul aranjament de securitate pe întreg continentul european. (...) Dacă ar fi dorit Rusia să facă acest lucru, cred că ar fi început cu Transnistria, pentru că în Transnistria controlează toate instituțiile și o bună parte din populație. Geografia face ca Lugansk și Donețk să fie mai ușor de capturat, mai ușor de integrat în statul rus. Și cred că spre asta se va merge”, a declarat ex-deputatul și fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu.

„Doar geografia apără într-un fel sau altul Republica Moldova. Distanța foarte mare e un avantaj indiscutabil. Ucraina în acest moment protejează Moldova, e mult mai greu de ajuns în Moldova. Cu cât Ucraina se încrâncenează să fie mai puternic anti-rusă, Moldova are încă o zonă de mișcare și respirație. Asta nu înseamnă că trebuie să fie liniștită, dar doar geografia o mai apără în acest moment, niciun alt aranjament”, a menționat analistul geopolitic român, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice al Academiei Române.

Expertul a adăugat că recunoașterea celor două regiuni separatiste înseamnă ieșirea Rusiei din Acordul de la Minsk.

„Înseamnă o cu totul altă abordare față de Ucraina și Occident, pentru că presiunile vor fi mult mai puternice. Ar fi nelogic ca după recunoaștere să urmeze invazie, dar lucrurile vor fi teribil de complicate, pentru că urmează”, a accentuat Dungaciu.

„Mai mulți dintre membrii Consiliului de Securitate au spus că, dacă are loc această recunoaștere nu va fi recunoaștere doar a bucăților din aceste regiuni, dar a întregilor regiuni conform liniilor administrative. Mă aștept în următoarele zile, după această recunoaștere să pornească escaladarea luptelor propriu-zise”, a spus și Igor Munteanu.

Precizăm că Federația Rusă a recunoscut independența celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk. Despre aceasta a anunțat, aseară, președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei adresări televizate către poporul rus.

Amintim că Parlamentul Rusiei a cerut încă de săptămâna trecută președintelui să recunoască republicile, iar un apel în acest sens a fost adresat chiar de liderii din Donețk și Lugansk.

Separatiștii din cele două autoproclamate republici sunt în conflict cu autoritățile ucrainene încă din 2014, de când Rusia a anexat Crimeea. În opt ani de zile, Moscova nu a recunoscut oficial cele două republici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.