Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experți: Stațiunile din sudul litoralului au devenit un 'El Dorado' pentru afaceriști

mazadatours.com
plaja mare litoral

Sudul Litoralului a devenit un adevărat "El Dorado" pentru investitorii din sectorul turistic şi imobiliar în condiţiile în care se anunţă investiţii care depăşesc 250 de milioane de euro în următorii ani - hoteluri, apartamente, restaurante şi alte facilităţi turistice - în Neptun, Jupiter, Venus, Saturn şi Olimp, potrivit unei analize realizate de o firmă de consultanţă.

"După ce, ani la rând, Mamaia şi Năvodari s-au aflat în focusul investitorilor, dovadă cele peste 50.000 de apartamente şi camere de hotel construite în ultimii ani, în ultima perioadă dezvoltatorii imobiliari mizează tot mai mult pe staţiunile din sudul Litoralului. Dacă în zona de nord s-a mizat în principal pe construcţia de blocuri, în Neptun, Jupiter, Saturn, Olimp şi Venus dezvoltatorii au lansat proiecte mixte, cu apartamente, garsoniere, camere de hotel şi facilităţi turistice precum restaurante, baruri, piscine, zone de entertainment şi shopping", arată analiza realizată de firma de consultanţă Frames.

Potrivit consultanţilor, zona de nord a Litoralului este sufocată de clădiri, iar infrastructura utilitară (gaze, curent, străzi, transport în comun rutier/feroviar) lasă de dorit. Aglomeraţia, problemele logistice, lipsa locurilor de parcare şi numărul redus de facilităţi turistice (de la magazine la restaurante, baruri, modalităţi de distracţie etc.) au făcut ca investitorii în domeniu să se focuseze pe zone cu un potenţial superior, iar staţiunile din sud oferă această infrastructură.

Afacerile din sectorul dezvoltării imobiliare din zona Litoralului au crescut spectaculos în ultimii ani. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, citate în analiză, cifra de afaceri netă a celor 255 de companii cu cod CAEN 4110 (dezvoltare imobiliară) din judeţul Constanţa a crescut de la 2,87 milioane lei în 2010 la 583,8 milioane de lei în 2020, ultimul an pentru care există datele finale.

Studiul privind potenţialul investiţiilor de pe Litoral arată, totodată, că firmele din acest sector au raportat, în 2020, un profit net de 254,3 milioane de lei, faţă de 194.146 lei în urmă cu 10 ani.

"Staţiunile din sud sunt mult mai aerisite din punct de vedere urbanistic, graţie planurilor de dezvoltare locală care limitează dezvoltarea imobiliară şi impun asigurarea unor elemente de infrastructură urbană esenţiale, precum drumuri de acces, utilităţi şi spaţiu verde. În plus, extinderea plajelor şi lucrările de infrastructură realizate cu fonduri UE creează un fundament economic, mai ales turistic, semnificativ, cu un potenţial de creştere a valorii investiţiilor imobiliare'', afirmă experţii.

Şoseaua Constanţa-Mangalia, planurile privind realizarea autostrăzii litorale, calea ferată recent reabilitată pe relaţia Bucureşti-Constanţa şi accesul facil în staţiuni cu trenul, alături de planurile privind dezvoltarea aeroportului din Tuzla creează premisele unei creşteri semnificative economice.

Reducerea TVA la 5%, în cazul apartamentelor care costă cel mult 140.000 de euro, a adus un push semnificativ în zona imobiliară, inclusiv pe zona apartamentelor de vacanţă sau cu scop investiţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.