Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Experții străini în vaccinuri, către persoanele cu risc ridicat: Trebuie să se vaccineze cu actualele seruri anti-COVID-19

Inquam Photos / Octav Ganea
vaccinare copii

Persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire gravă şi care nu au primit încă a doua doză de rapel împotriva COVID-19 nu ar trebui să aştepte vaccinurile de generaţie următoare, ce ţintesc varianta Omicron, despre care se preconizează că vor fi lansate la toamnă, au declarat pentru Reuters cinci experţi în vaccinuri.

În numeroase ţări, inclusiv în Statele Unite, sub-varianta Omicron BA.5 a virusului este în creştere, însă vaccinurile actuale continuă să ofere protecţie împotriva spitalizării pentru cazuri grave şi chiar a decesului.

Şi, pe măsură ce virusul evoluează, nu se ştie ce versiune va circula pe scară largă în toamnă sau dacă vaccinurile noi - care se preconizează că vor ţinti BA.4/5 în Statele Unite şi BA.1 în Europa - vor fi eficiente.

"Dacă aveţi nevoie de un rapel, faceţi-l acum", a declarat doctor John Moore, profesor de microbiologie şi imunologie la Colegiul Medical Weill Cornell, cosemnatar al unui editorial pe acest subiect, în prezent în curs de revizuire.

În Statele Unite, autorităţile de reglementare au solicitat companiilor Pfizer, cu partenerul său BioNTech SE, şi Moderna să dezvolte rapeluri de vaccin care ţintesc atât Omicron BA.4 şi BA.5, cât şi virusul iniţial. Se aşteaptă ca acestea să fie gata până în octombrie.

Între timp, autorităţile de reglementare din Europa au semnalat că ar fi dispuse să folosească orice rapel bazat pe Omicron şi care va deveni disponibil în cel mai scurt timp în Europa, acesta putând fi cel ce ţinteşte varianta BA.1, care a determinat creşterea record a numărului de infecţii de iarna trecută.

Autorităţile de reglementare din SUA speră că un vaccin actualizat care ţinteşte tulpina iniţială şi o variantă Omicron va oferi o protecţie mai extinsă împotriva viitoarelor variante şi consideră că un rapel care este cel mai apropiat de versiunea aflată în circulaţie este valoros.

Având în vedere actuala creştere a numărului de cazuri de infectare şi imunitatea în scădere la nivelul populaţiei, experţii au declarat pentru Reuters că cel mai bun rapel pentru persoanele expuse la risc este cel care este la îndemână.

Doar aproximativ 30% dintre persoanele de 50 de ani şi peste această vârstă şi mai puţin de 10% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani, care sunt eligibili pentru a patra doză de vaccin, au primit rapelul, conform Centrelor pentru Prevenirea şi Controlul din SUA.

În cazul celor cu vârste sub 50 de ani sau fără risc major, o a patra doză nu a fost aprobată şi există prea puţină susţinere pentru aceasta în rândul experţilor.

Moore a precizat că dovezile pe care le-a văzut, inclusiv la o reuniune din iunie a Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA, dar şi de atunci, sugerează că beneficiile unui rapel BA.4/5 comparativ cu vaccinul iniţial sunt "neglijabile" în ceea ce priveşte prevenirea infectării.

"Publicul nu ar trebui să privească aceste rapeluri bazate pe Omicron ca pe un fel de glonţ magic care va schimba faţa pandemiei şi le va rezolva toate problemele. Ele vor avea un impact marginal comparativ cu rapelul pe care îl deţinem în prezent", a spus el.

"Prea mulţi oameni aşteaptă"

Doctor Eric Topol, expert în genomică şi director al Institutului Scripps de Cercetare Translaţională din La Jolla, California, a declarat că administrarea unui al doilea rapel oferă un beneficiu în ceea ce priveşte supravieţuirea comparativ cu un singur rapel, documentat în cinci studii diferite.

"Prea mulţi oameni aşteaptă, deşi avem o dovadă foarte bună", a spus el.

Doctor Bob Wachter, director medical la Universitatea din California, San Francisco, a declarat că dovezile arată din ce în ce mai clar că cu cât perioada de timp de la ultimul rapel este mai mare, cu atât scade protecţia împotriva infecţiei şi a îmbolnăvirii grave.

"Există o mulţime de COVID în jur şi este un agent foarte infecţios", a spus el.

BA.5 a condus la un val de cazuri noi de COVID-19 la nivel mondial, iar în prezent se află la originea a aproape 82% dintre cazurile de infectare cu coronavirus din SUA.

Wachter nu este convins ca vaccinurile BA.4/5 reutilate vor fi gata de lansare în două luni. "Mi se pare puţin ambiţios, şi chiar dacă vor respecta cronologia, probabil că va ajunge mai întâi la grupurile cu cel mai mare risc", a precizat el. "Cred că pentru omul obişnuit se află probabil la trei sau patru luni distanţă", a adăugat specialistul.

Pfizer a declarat pentru Reuters că a produs câteva milioane de doze ale unui vaccin BA.4/5.

În ceea ce priveşte vaccinul recent autorizat al Novavax Inc, compania nu a solicitat încă aprobarea pentru utilizarea sa ca rapel.

Moore, care a participat la studiul clinic Novavax, a declarat că deşi acesta este un vaccin excelent, este puţin probabil ca dozele de rapel ale companiei să fie disponibile în curând. Novavax a spus că dezvoltă un rapel BA.4/5 şi urmăreşte ca acesta să fie gata până în al patrulea trimestru.

"Orice se află în pregătire e la câteva luni distanţă", a spus Topol. "Aceasta este o versiune mai virulentă, mai patogenă a virusului şi a fi protejat cât se poate cât de bine este un lucru înţelept", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.