Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expertul OSCE pe libertate religioasă condamnă vandalizarea bisericii din București: 'Unul dintre gesturile cele mai primitive într-o democrație'

biserica, vandalizare

O biserică din lemn din Parcul IOR din București a fost vandalizată, fiind primul gest de acest fel din capitală.  au fost vandalizaţi. Pe pereţii din lemn şi icoanele exterioare ale bisericii au fost scrise cu spray roz diverse inscripţii - LGBT, #BLM.

După ce Patriarhia Română a catalogat actele de vandalism drept "un exemplu strident dintr-un lung şir de acte violente dictate şi întreţinute de o hidoasă ideologie (neomarxistă)", expertul OSCE pe libertate religioasă, Cătălin Raiu, vorbește despre ”ofense motivate de ură aduse comunităților religioase creștine pentru a genera un mesaj de excludere din viața societății”.

Citește și: Managerul Spitalului „Victor Babeș” din București: ‘Se pare că va fi și mai rău de atât, dacă vom continuă în acest ritm’

Raiu consideră că ”astfel de acte cu mesaje anti-creștine inspirate din registrul neo-marxist nu este doar un gest de intimidare la adresa exercitării credinței creștine, ci chiar o încercare de desacralizare a lăcașului de cult”.

”Murdărirea pereților bisericii Pogorârea Sfântului Duh din Parcul Titan din București cu mesaje anti-creștine inspirate din registrul neo-marxist nu este doar un gest de intimidare la adresa exercitării credinței creștine, ci chiar o încercare de desacralizare a lăcașului de cult.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘Sub faldurile luptei împotriva corupției, capitalismul românesc a fost distrus. Capitaliștii români sunt pe cont propriu fiecare’

#OSCE cataloghează aceste gesturi drept anti-Christian hate crimes”, adică ofense motivate de ură aduse comunităților religioase creștine pentru a genera un mesaj de excludere din viața societății.

Încă din anii 2006-2007, Consiliul Ministerial al OSCE atrăgea atenția celor 57 de state membre, printre care și România, că trebuie să dezvolte politici publice concrete care să tempereze intoleranța și discriminarea motivate religios, iar reprezentații politici să respingă puternic și să condamne manifestările rasiale, xenofobe, precum și cele îndreptate împotriva creștinilor, musulmanilor, evreilor și membrilor altor comunități religioase.

Citește și: Ioana Ene Dogioiu: ‘Presiunea externă nu mai permitea menținerea SIIJ în forma actuală. Miza devenise ce va veni după SIIJ’

Doar la nivelul anului 2019, în 30 de state membre ale #OSCE au fost înregistrare oficial 595 de „anti-Christian hate crimes”.

Încercarea de desacralizare a unui lăcaș de cult este unul dintre gesturile cele mai primitive într-o democrație și denotă gradul de violență la care societatea românească a ajuns tocmai din cauza lipsei de politici publice de promovare a libertății religioase. Suntem încă mult prea departe de spiritul consensual al libertății religioase care întârzie să apără în România chiar și la peste 30 de ani de la Revoluție.

Citește și: Măsurile restrictive și vaccinarea au eșuat în Germania: Crește alarmant numărul de infectări. Expert în sănătate – ‘Trebuie să revenim la izolare’

Încă nu am învățat faptul că democrația nu de dă dreptul la intoleranță. #LibertateReligioasa #FreedomOfReligion #FoRB”, este mesajul expertului Cătălin Raiu.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.