Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicația unui sociolog pentru scăderea populației: 'Conspiraționiștii vorbesc despre marea înlocuire'

Inquam Photos / Octav Ganea
recensamant 2022

Populația României scade de la un an la altul! Motivul principal: natalitatea s-a prăbușit, în absența unor politici publice de stimulare a ei din partea statului. Apoi, numărul de decese este într-o creștere alarmantă, iar emigrarea este fenomenul care a plasat România pe primul loc la nivel mondial, cu excepția Siriei, unde a avut loc un război.

România se află în plin recensământ al populației și locuințelor, iar populația țintă estimată pentru acest recensământ este de 19.023.542. Cu 5 zile înainte de finalul recensământului, 90,5% dintre români au fost recenzați.

Potrivit studiilor de specialitate, de exemplu, Bulgaria și Letonia ar putea pierde o cincime din populație până în 2050, conform stirileprotv.ro.

Sociologul Antonio Amuza a explicat din ce cauze populația se află în scădere. „Conspiraționiștii vorbesc despre marea înlocuire, adică populația rezidentă este locuită de imigranți. Din punct de vedere al sociologilor, acesta este un demers cât se poate de sustenabil. De ce? Pentru că populația reușește să supraviețuiască pe de o parte și să producă, să fie o economie sustenabilă în viitor. La nivel european, automat a existat un soi de watchout a conflictului din Ucraina. Asta înseamnă că au existat migrații ale populației active dispre nordul țării noastre, dar și din zona est. Zona Poloniei de est, în care rezidenții au plecat către Germania, către Insulele din Italia, Grecia pentru a se feri de această zonă de conflict”, a spus Amuza pentru sursa citată.

În București, din cauza lipsei de implicare a primarilor de sector, care au refuzat să pună la dispoziție numărul de recenzori necesari pentru recenzare populației, procentul de recenzare este sub 70%. Aceeași situație este și la Constanța, Iași, Timișoara, Arad și Cluj-Napoca. În lipsa unui număr real al locuitorilor, primăriile nu vor investi în îmbunătățirea serviciilor publice, iar cetățenii nu vor scăpa prea devreme de cozi și drumuri la ghișeele instituțiilor din întreaga țară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.