Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explicație indedită de la Banca Angliei - Dobânzile reduse stimulează natalitatea

natalitate

Reducerea ratei dobânzilor pare să stimuleze mai mult decât economia, economiştii de la Banca Angliei (BoE) susţinând că un număr suplimentar de 14.500 de bebeluşi s-au născut în 2009 după ce banca centrală a redus dobânda de politică monetară în contextul crizei financiare globale, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Doi cercetători de la BoE, Fergus Cumming şi Lisa Dettling, au vrut să vadă dacă deciziile băncii centrale au o influenţă asupra familiilor care se gândesc sau nu să aibă un copil. Ipoteza de la care au plecat cei doi cercetători a fost aceea că fiecare reducere a dobânzii de bază cu un punct procentual are drept efect o creştere cu 5% a ratei natalităţii în rândul familiilor care plătesc credite ipotecare cu dobânzi variabile, care cresc sau scad în funcţie de modul în care evoluează dobânda Băncii Angliei.

"În medie, pentru Marea Britanie, o reducere cu un punct procentual a dobânzii de politică monetară a condus la majorarea ratei natalităţii cu 2%", susţin cei doi cercetători într-un studiu publicat vineri.

În contrast însă cu Marea Britanie, rata natalităţii din SUA a scăzut în perioada analizată de cei doi cercetători, care au legat această evoluţie de predominanţa creditelor ipotecare cu dobândă fixă în SUA şi impactul scăderii preţurilor la proprietăţile imobiliare.

"Analiza noastră comparativă cu SUA sugerează că, dacă mai multe familii ar fi putut obţine dobânzi mai reduse la credite, SUA ar fi putut să nu înregistreze un fenomen atât de sever de declin al natalităţii ("baby bust") în perioada Marii Recesiuni", susţin cei doi cercetători de la Banca Angliei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.