Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPLICAȚII Cum s-a produs EXPLOZIA de la uzina de armament din Cugir: Deflagrația s-a produs pe linia de fabricaţie a trasoarelor

cugir arme

Cele două femei rănite, din care una foarte grav, în deflagraţia produsă vineri în incinta unei fabrici de armament din Cugir lucrează ca pirotehniste pe linia de fabricaţie a trasoarelor, potrivit secretarului de stat în Ministerul Economiei, Cristian Simu.

"Sunt angajate pe post de pirotehniste, adică încarcă încărcătură trasoare în gloanţe", a spus Cristian Simu, originar din Cugir şi anterior numirii sale în Ministerul Economiei director la una din cele două fabrici de armament din oraş, scrie agerpres.ro.

Citește și: Violeta Alexandru aruncă bomba! Adio contractelor bănoase obținute de subcontractori. Muncitorii români vor avea alte beneficii în Germania

Simu a explicat că s-a produs un "incident" pe linia de fabricaţie a trasoarelor, incident care a generat un accident de muncă.

"În cursul tehnologiei de încărcare a glonţului, la un moment dat trebuie pusă o încărcătură pirotehnică pentru glonţul trasor. Dumnealor (cele două angajate rănite - n.r.) încărcau această compoziţie pirotehnică. (...) Practic, în timpul încărcării cu încărcătură pirotehnică a trasorului, acesta s-a iniţiat, a luat foc şi a sărit lângă alte trasoare din incintă. A cauzat o ardere violentă a acestor trasoare, ardere violentă care a făcut două victime. (...) În acea zonă se mai aflau nouă persoane, care s-au autoevacuat", a spus demnitarul.

Citește și: Noile reguli anunțate de Marcel Vela pentru perioada stării de alertă. Câte persoane pot sta în aceiași încăpere

Secretarul de stat a menţionat că, pe lângă ancheta deschisă de procurori, a fost declanşată şi o anchetă internă, care va stabili din punct de vedere tehnic ceea ce s-a întâmplat cu exactitate.

Cristian Simu a adăugat că trasorul în cauză a avut o "traiectorie incontrolabilă", ajungând pe podeaua atelierului, de unde a sărit şi a propagat arderea altor trasoare.

Citește și: Răsturnare de situație! Marcel Ciolacu și-a scris demisia în alb din conducerea PSD. Care este motivul

În ceea ce o priveşte pe femeia rănită mai grav, transportată între timp cu un elicopter SMURD la un spital din Bucureşti, aceasta este într-o stare "destul de delicată" şi are arsuri, potrivit unei a doua evaluări medicale, pe mai mult de 70% din corp, a spus Simu. Iniţial, s-a avansat că femeia prezenta arsuri pe 40% din corp.

Cealaltă angajată, care are arsuri minore pe un antebraţ, a primit îngrijiri medicale la spitalul din localitate, de unde a fost externată.

Citește și: Lovitură pentru Liviu Dragnea! I-a fost luată Insula Belina și Brațul Pavel. Au revenit în administrarea Apelor Române

Potrivit secretarului de stat, într-o fabrică de armament se întâmplă "destul de des" incidente, dar în majoritatea cazurilor ele sunt fără urmări grave.

"Incidente se întâmplă destul de des. (...) Aceste incidente de aprindere, din păcate, pot să dea accidente grave. Ţine de temperatură, de umiditate, de felul în care este făcută compoziţia, de calitatea materialului care este în compoziţie. (...) Este o încărcătură care se aprinde destul de uşor. În majoritatea cazurilor, aceste aprinderi sunt declarate incidente fără niciun fel de probleme pentru personal", a mai spus Simu.

Citește și: Violeta Alexandru aruncă bomba! Adio contractelor bănoase obținute de subcontractori. Muncitorii români vor avea alte beneficii în Germania

Două femei au fost rănite vineri într-o explozie, urmată de un incendiu, într-un spaţiu al Uzinei Mecanice (UM) Cugir care este dat în folosinţă Fabricii de Arme pentru testări, după ce tunelul celei de-a doua fabrici de armament a fost afectat în 12 noiembrie 2018 de o altă explozie, în urma căreia o angajată şi-a pierdut atunci viaţa.

Tot la Fabrica de Arme, în mai 2019, un angajat a fost rănit prin împuşcare, în timp ce se afla în poligonul de încercări.

Citește și: Noile reguli anunțate de Marcel Vela pentru perioada stării de alertă. Câte persoane pot sta în aceiași încăpere

În Cugir există două fabrici de armament, UM Cugir şi Fabrica de Arme Cugir, desprinse în 2004 din SC Cugir SA, ale cărei baze au fost puse în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel.

Fabrica de Arme Cugir produce pentru piaţa civilă, americană îndeosebi, arme semiautomate, destinate vânătorii şi tirului sportiv. Pe segmentul militar se produc AKM-uri, produse care fac obiectul contractelor externe.

Citește și: Răsturnare de situație! Marcel Ciolacu și-a scris demisia în alb din conducerea PSD. Care este motivul .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.