Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explodează dosarul angajărilor fictive din Parlamentul European

European Parliament
UE PE parlamentul european

Fostul premier francez Francois Bayrou, lider centrist şi aliat apropiat al lui Emmanuel Macron, a fost inculpat vineri seara pentru "complicitate la deturnarea de fonduri publice" în dosarul presupuselor angajări fictive ale unor asistenţi de eurodeputaţi, informează AFP, citând surse concordante, potrivit Agerpres. Doisprezece responsabili ai formaţiunii au fost deja inculpaţi de la jumătatea lunii noiembrie în acest dosar, între care fosta parlamentară europeană şi ex-candidată la Comisia Europeană Sylvie Goulard, fostul ministru al justiţiei, Michel Mercier, şi directorul financiar al partidului Alexandre Nardella. Pentru presupuse angajări fictive în Parlamentul European, anchete similare au fost deschise împotriva Franţei nesupuse (stânga radicală) şi împotriva Frontului Naţional (extrema dreaptă). În cazul acestuia din urmă, 20 de persoane, între care lidera partidului Marine Le Pen, au fost puse sub acuzare.

"Această inculpare, anunţată dinainte presei, a fost decisă împotriva tuturor probelor produse", a reacţionat avocatul lui Bayrou, Pierre Cornut-Gentille. "Continuarea instrucţiei va demonstra că decizia este total nefondată", a adăugat el.

Preşedintele partidului centrist MoDem, în vârstă de 68 de ani, a rămas circa 10 ore în biroul judecătorilor la tribunalul din Paris, răspunzând punct cu punct la toate întrebările care i-au fost puse, conform surselor concordante.

Judecătorii caută să stabilească dacă asistenţi parlamentari, care lucrau cu jumătate de normă pentru MoDem, au efectuat în mod real sarcini finanţate din credite europene şi dacă acest aranjament servea la finanţarea frauduloasă a ştatelor de plată ale partidului.

Justiţia îl suspectează pe Bayrou că ar fi responsabil de întregul sistem presupus a fi reproşat partidului centrist.

"Pentru aceasta trebuie instrucţiuni", a comentat o sursă din anturajul responsabilului politic. "Or, nicio mărturie, niciun document nu îl desemnează pe Francois Bayrou", potrivit aceleiaşi surse.

Vicepreşedinta MoDem, Marielle de Sarnez, audiată miercuri, a fost inculpată la rândul ei pentru "deturnare de fonduri publice" din cauza contractului unei foste asistente. Pentru alte cinci contracte suspecte, judecătoarea a plasat-o sub statutul intermediar de martor asistat.

Ancheta se referă în special la legislatura 2009-2014 şi în mai mică măsură la legislaturile anterioară şi posterioară. În acest stadiu, nouă foşti eurodeputaţi MoDem se află în vizorul justiţiei.

Francois Bayrou, care a negat întotdeauna orice legătură cu sistemul angajărilor fictive, a relativizat săptămâna trecută aceste urmăriri în justiţie, declarând că "toată lumea" a fost pusă sub acuzare sau aproape acuzată în viaţa politică franceză".

Deschiderea unei anchete preliminare în acest dosar, în iunie 2017, antrenase demisia lui Bayrou din postul de ministru al justiţiei.

Acest dosar, adăugat la polemica asupra prestaţiilor realizate pentru un thin tank american, a costat-o de altfel pe Sylvie Goulard locul în noua Comisia Europeană, fiind respinsă în octombrie de eurodeputaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.