Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explodează scandalul tentativei de lovitură de stat din Germania: fost parlamentar AfD, reținut în dosar; urma să ocupe fotoliul Justiției după puci

Bundestag
Bundestag

Fostul deputat din Bundestag (Parlamentul Germaniei) din partea partidului Alternativa pentru Germania (AfD), Birgit Malzac-Winkemann, a fost reținută, relatează ziarul Die Welt. Casa lui Malzac-Winkemann a fost percheziționată, iar ea însăși a fost arestată și luată sub escortă. Potrivit sursei citate, după lovitura de stat planificată în Germania, ea trebuia să devină ministru al Justiției.

În același timp, copreședinții AfD, Tino Hrupallah și Alice Weidel, au condamnat planurile de a pregăti o lovitură de stat. Aceștia au subliniat că au încredere deplină în autorități și au cerut explicații prompte și complete.

Malsack-Winkemann a participat la Bundestag pentru AfD din 2017 până în 2021. Anterior a lucrat ca judecător. După perioada petrecută în Bundestag, statul Berlin a vrut să împiedice întoarcerea lui Malsack-Winkemann la scaunul de judecător, dar a eșuat în instanță.

Unele dintre declarațiile lui Malsack-Winkemann de pe internet, în special despre legile Corona și alegerile din SUA și o dată despre refugiați, nu au arătat nicio atitudine extremistă de dreapta în cadrul procedurilor din octombrie. Așa a spus judecătorul instanței germane, potrivit presei de la Berlin.

Nici fotografiile cu ea cu alți politicieni AfD nu au putut dovedi apropierea de fosta așa-zisă aripă a AfD, care era considerată extremistă.

Suspecții plănuiau să ia cu asalt Bundestagul (parlamentul), a spus procuratura generală a Germaniei. "Potrivit anchetei efectuate în acest moment, există suspiciunea că unii membri ai organizației se pregăteau să pătrundă în Bundestagul german cu un mic grup armat", a precizat departamentul. Puciștii au creat un "consiliu" asemănător guvernului, precum și o aripă militară. Rebelii au recrutat în mod activ susținători, inclusiv în forțele de securitate - armata și poliția.

Mii de polițiști au efectuat miercuri o serie de percheziții în mare parte din Germania împotriva unor presupuși extremiști de extremă-dreapta, care ar fi încercat să răstoarne statul prin forță.

Procurorii federali au declarat că aproximativ 3.000 de ofițeri au efectuat percheziții în 130 de locuri din 11 din cele 16 landuri germane împotriva adepților așa-numitei mișcări "Cetățenii Reichului". Unii membri ai acestei grupări resping Constituția postbelică a Germaniei și au cerut răsturnarea Guvernului.

Procurorii au declarat că 22 de cetățeni germani au fost reținuți sub suspiciunea de "apartenență la o organizație teroristă". Alte trei persoane, inclusiv un cetățean rus, sunt suspectate că susțin organizația, au precizat aceștia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.