Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explozia barajului Kakhova - Ucraina primește ajutor de urgență din Franța

baraj ucraina

Centrul de Criză al Ministerului francez de Externe urmează să trimită Ucrainei aproximativ zece tone de echipament şi bunuri umanitare de urgenţă, inclusiv purificatoare de apă şi kituri de igienă pentru familii, în urma inundaţiilor cauzate de distrugerea Barajului Kahovka, în regiunea ucraineană Herson (sud), relatează AFP, potrivit news.ro.

 

Preşedintele francez a anunţat miercuri seara că Franţa trimite ”în următoarele ore” un ”ajutor care să răspundă nevoilor imediate” ale Ucrainei, după distrugerea Barajului Hidroelectric Kahovka.

”Franţa condamnă acest act odios care pune în pericol populaţia”, a anunţat preşedintele francez într-un mesaj publicat pe Twitter în urma unei convorbiri la telefon cu omologul său ucrainean Violodimir Zelenski.

”I-am transmis preşedintelui Zelenski solidaritatea mea cu poporul său în urma atacului de la Barajul Kahovka”, a anubnţat el.

Centrul de Criză al Ministerului francez de Externe urmează să trimită Ucrainei aproximativ zece tone de echipament şi bunuri umanitare de urgenţă, a anunţat după aceea într-un comunicat Quai d'Orsay.

Acest ajutor include ”purificatoare de apă, kituri de igienă pentru familii, 500.000 de tablete de purificarea apei şi mai multe rezervoare de stocare”, precizează ministerul.

Zelenski a anunţat anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, că a discutat despre ”consecinţele de mediu şi umanitare ale actului terorist rus” şi a subliniat ”nevoile urgente ale Ucrainei în înfruntarea catastrofei”, în regiunea Herson.

Într-un interviu acordat publicaţiilor germane Welt TV et Bild, Zelenski a deplâns, miercuri, lipsa ajutoarelor ONU şi Crucii Roşii.

Într-o convorbire la telefon cu secretarul general al ONU Antonio Guterres, Emmanuel Macron i-a ”transmis dorinţa ca un ajutor umanitar să fie acordat populaţiei ucrainene afectate de inundaţii care locuieşte în teritorii aflate sub controlul armatei ruse”, a anunţat miercuri preşedinţia franceză.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de distrugerea acestui baraj situat pe fluviul Nipru, la limita poziţiilor celor două tabere.

Oraşe şi sate situate atât pe malul drept, aflat sub control ucrainan, cât şi aflate sub ocupaţie rusă au fost inundate.

Zelenski a anunţat că a convenit cu Macron o ”continuare a operaţiunii în domeniul apărării”, vizând apărarea antiaeriană a localităţilor ucrainene.

”Sperăm ca formarea piloţilor ucraineni să înceapă cât mai rapid posibil”, şi-a exprimat el speranţa, în contextul în care Franţa a promis să asigure un antrenament ”de bază”, indiferent de aeronavele care ar putea să fie livrate şi folosite de Kiev.

Şeful statului ucrainean i-a mulţumit omologului său francez pentru ”susţinerea” în Consiliul de Securitate al ONU şi a discutat cu el despre ”formate de garanţii de securitate ale Ucrainei” înaintea summitului NATO de la Vilnius, în Lituania, prevăzut în iulie.

Parisul a reafirmat, în acest subiect, că obiectivul este ”avansarea în mod decisiv nu doar pe teren”, prin contraofensiva aşteptată a Kievului, ”ci şi în vederea consolidării şanselor unei păci durabile”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.