Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explozia de la Podul Crimeii poate determina Rusia să folosească arme nucleare? Răspunsul Kremlinului

vladimir putin dmitri peskov

Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a declarat pentru RIA Novosti că speculațiile privind faptul că „atacul terorist” de pe podul din Crimeea intră în sfera de aplicare a doctrinei nucleare sunt „complet greșite”.

„Nu. Este o formulare complet greșită a întrebării”, a spus el atunci când a fost întrebat dacă afirmația că atacul asupra podului din Crimeea a avut ca scop distrugerea infrastructurii civile critice a Rusiei înseamnă că Rusia ar putea să-și activeze capacitățile nucleare și dacă se încadrează în doctrina nucleară.

Anterior, duminică, președintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu șeful Comitetului de Investigații, Aleksandr Bastrikin, a descris explozia de pe podul din Crimeea drept un atac terorist care a avut ca scop distrugerea infrastructurii civile critice a Rusiei.

În iunie 2020, un decret prezidențial rusesc a aprobat elementele de bază ale politicii de stat a Rusiei privind descurajarea nucleară. Acest document definește principiile descurajării nucleare, precum și condițiile pentru trecerea Rusiei la utilizarea armelor nucleare.

Potrivit documentului, Rusia își rezervă dreptul de a utiliza arme nucleare ca răspuns la utilizarea armelor nucleare și a altor tipuri de arme de distrugere în masă împotriva sa și (sau) a aliaților săi, precum și în cazul unei agresiuni împotriva Rusiei cu arme convenționale, atunci când însăși existența statului este amenințată.

Condițiile care determină posibilitatea utilizării de către Rusia a armelor nucleare sunt următoarele: primirea unor informații fiabile privind lansarea de rachete balistice care atacă teritoriul Rusiei și (sau) aliații săi; utilizarea de către inamic a armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă pe teritoriul Rusiei și (sau) aliații săi; atacul inamicului asupra unor instalații critice de stat sau militare ale Federației Rurse, a căror dezactivare ar perturba acțiunile de răspuns ale forțelor nucleare; agresiunea împotriva Rusiei cu ajutorul armelor convenționale, care amenință însăși existența Federației Ruse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.