Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explozie a cazurilor de COVID-19, Iohannis cu mâna pe 'butonul roşu': Intră România în carantină?

Forbes.ro
covid-19 carantina izolare restrictii coronavirus

Autoritățile au anunțat, marți, un nou record de cazuri de COVID-19: peste 7.700 de români au fost confirmați cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore și 120 au pierdut lupta cu noul virus. În secțiile de ATI din țară sunt aproape 1.000 de pacienți.

Președintele Klaus Iohannis a convocat, la ora 15.00, o ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la COVID-19, la care vor participa, printre alții, Nelu Tătaru, Raed Arafat, dar și Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS. Ulterior, preşedintele va susţine o conferinţă de presă, de la ora 18.00.

Tot mai multe ţări din Europa, lovite de al doilea val al pandemiei, intră în carantină. În România, o asemenea decizie este greu de luat dacă se doreşte organizarea de alegeri pe 6 decembrie. Starea de urgenţă ar duce aproape automat la amânarea alegerilor, lucru nedorit de majoritatea liderilor politici.

Chiar şi aşa, nu ar fi exclus să se găsească o soluţie pentru a frâna creşterea răspândirea virusului. În cercurile politice se vorbeşte despre posibilitatea unui "lockdown" de o săptămână. O asemenea decizia nu a fost luată, însă nu ar fi o surpriză dacă în perioada următoare preşedintele ar face un asemenea anunţ.

O carantină totală la nivel naţional ar fi greu de impus fără declararea stării de urgenţă. Totuşi, pentru ca lucrurile să nu se agraveze, unii factori de decizie dezbat ideea extinderii măsurilor din starea de alertă către ceea ce ar reprezenta o carantină totală pentru o scurtă perioadă, astfel încât eventuala depăşire a cadrului constituţional să fie deja un subiect închis la momentul unor contestaţii în instanţă.

Alegerile parlamentare ar putea astfel să se organizeze, chiar dacă o parte a campaniei electorale ar fi sacrificată. Totul depinde însă de recomandările specialiştilor şi consultările din această perioadă, în care se anticipează un vârf de 10.000 de cazuri pe zi peste câteva zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.