DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

EXPLOZIE de la BNR, după atacurile venite în valuri

admin
BNR1

Oficialii Băncii Naționale ne-au obișnuit cu o prezență discretă în mass-media și, de cele mai multe ori, Mugur Isărescu este cel care comunică public datele de la BNR. În ultima perioadă, oficialii BNR s-au văzut asaltați de atacuri în mass-media, o situație neobișnuită pentru această instituție.

Citește și: Consilierul guvernatorului BNR lansează un scenariu APOCALIPTIC: Va acționa BRUTAL

Dan Suciu acuză atacurile venite "dintr-o singură sursă" împotriva BNR, pe care le descrie ca fiind nesusţinute şi neargumentate. El spune că este afectată reputaţia BNR, dar banca nu va răspunde acestei campanii.

"De mai bine de o lună de zile, Banca Națională a României este supusă zilnic unui tir de acuzații reluate cu obstinație, rupte de realitate și menite să ducă la confuzie. Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă, nu au nicio bază reală, nu se susțin cu documente, avansează date false, mai mult, conțin de prea multe ori neadevăruri economice și acuzații la limita linșajului. Toate acestea trec dincolo de legitimitatea interesului public în ceea ce privește activitatea Băncii Naționale. Nicio acuzație serioasă, de gravitatea celor invocate, nu se poate susține, indiferent de câte ori e repetată, printr-o simplă frază aruncată pe un blog.

Să fim bine înțeleși: nu întrebările legate de activitatea complexă a BNR deranjează, ci acuzațiile fără conținut, total fanteziste și răuvoitoare. Nu se poate răspunde unui șir de simple aserțiuni care nu sunt susținute de nicio altă argumentație precum: "BNR a afectat economia reală dramatic prin greşelile intenţionate de politică monetară şi de credit", sau "Tranzacţiile în marja pe fondul unui regim valutar "curs cu flotare controlată" permite câştigarea de benevolenţă din partea majorităţii parlamentare." Nu se poate reacționa nici în fața unor acuzații false de la un cap la altul: "Când a avut pierdere (BNR, n.n.) suma a fost acoperită de la bugetul statului", "Cine și-a tras bonusuri din împrumutul FMI? Anumiți angajați ai BNR". - care țin de ABC-ul domeniului de activitate al băncii centrale.

Toată această înșiruire de acuzații fără niciun corespondent în realitate, reprezintă un atac la reputația BNR și face inutil demersul de a mai reacționa la încercarea de ducere în derizoriu a activității băncii centrale - instituție cu responsabiltăți, obligații și obiective de interes național.

În schimb, Banca Națională a României este oricând pregătită să răspundă la orice întrebare legitimă şi coerentă despre activitatea sa.

BNR înțelege și respectă pe deplin procesul de transparentizare în conformitate cu legea, cu interesul public și cu practica europeană a băncilor centrale. Website-ul BNR oferă publicului un mare volum de informații care răspund întrebărilor uzuale. De asemenea, nu vom ezita ca specialiștii și comunicatorii bancii să intre în orice dezbatere publică și să ofere toate informațiile necesare pentru o mai bună înțelegere a activității și a responsabilităților băncii. Dar Banca Centrală nu va răspunde unei campanii care are ca scop denigrarea instituției și care nu are nimic de a face cu informarea corectă a publicului", se arată în comunicatul semnat de Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României.

Conducerea BNR nu îşi trece salariile în declaraţia de avere, lucru care a dat naştere unor speculaţii privind mărimea acestora. Principalul critic este Lucian Isar, care nu ratează nicio ocazie de a ataca Banca Naţională, conducerea ei şi politicile monetare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.