DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Explozie de NERVI în PNL după plângerea împotriva Papaya Advertising: Un deputat își retrage semnătura: Am fost indus în eroare

captura
ludovic orban PNL consultari

Liderul grupului deputaților liberali, Raluca Turcan, a declarat marți că interpelarea adresată Autorității pentru Protecția Copilului cu privire la spotul „Copiii referendumului”, care conține antetul grupului formațiunii, induce confuzie și nu poate fi asumată de PNL.

„Sesizarea a fost făcută în nume personal de membri ai Grupului Ecumenic de Rugăciune. De altfel nici nu puteau semna parlamentari de la alte partide o eventuală sesizare a PNL. Întrebările și interpelările deputaților se fac cu antetul grupului insă, fiind semnatari parlamentari și din alte grupuri parlamentare, ar fi trebuit folosit doar antetul Parlamentului, eventual. Folosirea antetului grupului PNL din Cameră Deputaților induce confuzie. Este legitim dreptul oricărui parlamentar de a se adresă unei instituții printr-o întrebare însă ar fi fost util să se găsească o formulă care să nu stârnească o asemenea confuzie. De asemenea, nicio întrebare adresată unei instituții nu poate justifica chemarea în față Poliției a angajaților unei agenții de publicitate. Libertatea de exprimare este garantată de Constituție, cenzură de orice fel este interzisă. Da, nu este categoric asumată de PNL. Așa cum am spus, o interpelare sau întrebare a grupului PNL nu poate fi semnată și de parlamentari de la alte partide”, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, liderul de grup al deputaților liberali, Raluca Turcan.

Liberalul Pavel Popescu, unul dintre semnatari, susține că nu a semnat interpelarea ”în cunoștință de cauză”.

„Există o interpelare în care apare și numele meu. În timp ce vorbesc cu dumneavoastră încerc să îmi dau seama cum am semnat interpelarea aia. E foarte probabil că un coleg pe care îl cred de bună intenție să fi venit în grabă la mine să îmi zică că are o interpelare și dacă o semnez. Eu nu am citit-o. Asta se poate întâmpla. Dar faptul că a apărut o plângere penală este o mare tâmpenie. Acum încerc să aflu ce s-a întâmplat cu interpelarea aceasta, când am semnat-o. Dacă știam despre ce e vorba nu semnam așa ceva. Sunt foarte confuz în momentul de față”, a afirmat, pentru MEDIAFAX, deputatul PNL, Pavel Popescu.

Deputatul PNL, Angelica Fădor, a declarat că a semnat interpelarea privind spotul publicitar „Copiii referendumului” pentru a afla dacă părinții copiilor și-au dat acordul pentru realizarea videoclipului.

„Am făcut o interpelare către Autoritatea pentru Asistență Socială și Protecția Copilului referitoare la acordul sau lipsa acordului părinților în ceea ce privește apariția acelor copii în acel spot. Este dreptul meu la opinie. Nu m-am adresat poliției, m-am adresat Autorității pentru Protecția Copilului. Toate speculațiile care au apărut nu sunt adevărate”, a declarat pentru MEDIAFAX, deputatul PNL, Angelica Fădor.

Senatorul PSD, Titus Corlățean, unul dintre semnatarii interpelării, a precizat că întrebarea adresată Autorității pentru protecția copilului ”nu are culoare politică” și că este o greșeală că în antetul paginii apare „Grupul parlamentar PNL”.

„Este o greșeală a PNL-ului probabil. Am inițiat interpelarea parlamentari din mai multe partide politice, considerând că este o clară încălcare a legii acel tip de videoclip, folosind copii într-o modalitate de promovare agresivă a unei poziții și probabil folosind copiii fără acordul părinților.Nu este o interpelare a PNL, este a unui grup mai larg de parlamentari din Parlamentul României. Am auzit și eu întâmplător, sunt în afara țării și nu am toate detaliile, dar am auzit că s-ar fi pus pe antetul interpelării-PNL. Nu am înțeles de ce s-a făcut treaba asta. Nu are culoare politică”, a declarat senatorul PSD, Titus Corlățean, pentru MEDIAFAX.

15 parlamentari au adresat o interpelare prin care președintele Autorității pentru Protecția Copilului este întrebat dacă minorii care au participat la spotul ”Copiii referendumului” au acceptul părinților. În antetul întrebării cu Nr. 5759A/10.10.2018 apare „Grupul Parlamentar al Partidului Național Liberal.

Robert Tiderle, fondatorul agenţiei Papaya Advertising, a fost audiat marți, la Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Semnatarii sunt: zece de la PNL - Cupșa Ioan, Mihalescul Dumitru, Popescu Pavel, Fădor Angelica, Cherecheș Florica, Ardelean Ben-Oni, Sighiartău Robert-Ionatan, Gheorghe Andrei Daniel, Ioniță Antoneta, Neagu Nicolae; trei sunt de la PSD - Jivan Luminița-Maria, Titus Corlățean, Gabriel-Beniamin Leș; unul de la ALDE - Cătăniciu Steluța-Gustica și unul de la Minorități - Groșaru Andi-Gabriel.

Obiectul întrebării: „Copiii folosiți în spotul video Papaya Advertising au acceptul părinților pentru a filma în acest videoclip și dacă s-a respectat interesul superior al copiilor?”, iar întrebarea îi este adresată președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman.

Demersul vine după ce s-a lansat în spațiul public un spot în care sunt prezenți mai mulți copiii cu vârsta sunt 18 ani, care îndeamnă la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei dtrept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Spotul este intitulat ”Copiii referendumului”, iar mesajul este ”Pentru ca răul să nu se întâmple, e suficient ca oamenii buni să stea acasă”.

La începutul lunii octombrie, vicepreşedintele ALDE, Varujan Vosgasnian, cerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie să înceapă o anchetă în cazul clipului, în care au fost folosiţi copii, şi care îndemna la boicotarea referendumului pentru redefinirea familiei. Mai mult, deputatul cataloga clipul drept o înscenare "cu iz satanic".

Mesajul clipului era transmis după imagini care reproduceau scene din "Povestea Slujitoarei", un serial despre o distopie în care femeile fertile sunt folosite pentru reproducere, fiind considerate un bun al societăţii, fără drept de a alege asupra propriei vieţi.

În imagini, nişte copii crescuţi într-o astfel de societate sunt puşi să recapituleze ce anume se sărbătoreşte pe 6 şi 7 octombrie, data la care a avut loc referendumul. Apoi, aceştia asistau la arderea pe rug a unei femei, pe un câmp ce semăna cu zona Palatului Parlamentului. Spotul se încheia cu mesajul "Depinde de noi ce viitor le pregătim. Dacă vă pasă, staţi acasă", #boicot.

Citește și: Acuzație NĂUCITOARE: Dragnea și PSD au ascuns faptul că au plătit datoria externă din fonduri europene .

UPDATE

Parlamentarul Pavel Popescu, unul din semnatarii inițiativei a anunțat  pe Facebook că:

"Imi cer scuze public pentru greșeala pe care am făcut-o susținând, prin semnătură, un demers de care nu am știut și anunț că îmi retrag semnătura. Mi s-a cerut semnătura pentru o întrebare, nu pentru o plângere. Eu nu am semnat nici o plângere. Vorbesc de - intrebarea adresată Autorității pentru Protecția Copilului privind Clipul ”Copiii referendumului” realizat de Papaya Advertising.

In Parlament există o cutumă: când unul din parlamentari inițiază un proiect de lege, o întrebare, interpelare ș.a..m.d., solicită și sprijinul altor colegi pentru susținerea demersului lui. Asta mi s-a întâmplat în acest caz, mi s-a cerut semnătura de către un coleg PNL, iar eu am semnat luând de bun ce mi s-a spus pe holul Parlamentului și anume că este vorba despre o inițiativă privind apărarea drepturilor minorilor în filmări destinate difuzării în spațiul public. Astăzi constat că am fost dus în eroare și m-am trezit în mijlocul unui scandal pe seama unui clip publicitar despre referendumul din 6-7 octombrie de care nu am avut habar până în urmă cu câteva ore.

Pe scurt, așa-zisa inițiativă care era, de fapt, o întrebare despre care repet: nu am avut știință, sună așa ”există acordul părinților copiilor care participă în acel clip?” era adresată Autorității pentru Protecția Copilului. In această dimineață am discutat cu domnul Robert Tiderle, directorul Agenției Papaya Advertising și iată ce am aflat: ”la data când Autoritatea pentru Protecția Copilului a primit întrebarea avea dosarele complete semnate de părinții copiilor cu acordul de participare la filmarea clipului. Așadar, singurul lucru pe care această instituție îl avea de făcut era să dea un răspuns întrebării primite de la Parlament și să spună atât: există acordul tuturor părinților.” Autoritatea pentru Protecția Copilului a sesizat însă Poliția ceea ce eu socotesc că e un abuz pe care îl condamn ferm și care abuz a condus la interogarea domnului Robert Tiderle și, probabil, a părinților copiilor care apar în acel clip.

Mă simt vinovat pentru că am semnat ca primarul fără să verific cu atenție ce anume semnez și îmi asum asta, dar când mi s-a solicitat semnătura am fost încredințat că este vorba despre susținerea unei întrebări sau a unei inițiative legislative care avea ca scop protecția minorilor în ceea ce privește apariția lor în materiale audio-vizuale în spațiul public. Deh, încrederea nu e de dat oricui!

Pe viitor și tata dacă îmi va cere o semnătură am să verific de două ori înainte de-a semna!".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.