Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Explozie la barajul de la Kakhovka: Rușii anunță care e situația alimentării cu apă în Crimeea

themoscowtimes.com
baraj

În urma distrugerii  barajului guvernatorul rus al Crimeei, Serghei Aksyonov, a susținut pe 6 iunie că rezervoarele de apă ale peninsulei erau „pline cu aproximativ 80%” în urma distrugerii de către Rusia a hidrocentralei Kakhovka care alimenta Crimeea cu apă, notează The Kyiv Independent.

Aksyonov a spus că nu există nicio amenințare cu inundații în peninsulă, dar un canal al Crimeei de Nord, lung de 400 de kilometri, care leagă Crimeea ocupată de râul Nipro, ar putea pierde puțină apă.

Canalul deține în prezent aproximativ 40 de milioane de metri cubi de apă, potrivit mandatarului rus. Aksyonov a adăugat că peninsula ar avea surse de apă potabilă „mai mult decât suficientă”.

La câteva ore după explozia barajului Kakhovka din 6 iunie, șeful Biroului prezidențial al Ucrainei, Andrii Yermak, a raportat că infrastructura de alimentare cu apă a Crimeei ocupate a fost distrusă.

Anterior, el a spus că mișcarea Rusiei ar putea lăsa locuitorii Crimeei și a părții de sud a Oblastului Herson fără apă potabilă.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a raportat la începutul zilei de 6 iunie că forțele ruse au aruncat în aer centrala hidroelectrică Kahovka.

Autoritățile de ocupație ruse din regiunea Herson au negat inițial distrugerea, spunând ulterior că doar „partea superioară a centralei electrice” a fost avariată, dând vina pe atacul Ucrainei.

Cu toate acestea, serviciile de informații militare ale Ucrainei au raportat că Rusia a exploatat planta de două ori anul trecut, avertizând despre amenințarea cu distrugerea barajului.

Președintele Volodymyr Zelensky a spus că distrugerea barajului din exterior este imposibilă, reiterând că acesta a fost exploatat de forțele ruse.

Hidrocentrala Kakhovka a fost ocupată de trupele ruse încă din primele zile ale invaziei pe scară largă a Moscovei, în februarie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.