Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exploziile de la depozitul de muniții din Cehia: De ce nu vom afla niciodată cine este vinovat

rferl.org
Vrbetice, Cehia

De două luni și jumătate, opinia publică din Cehia așteaptă să afle când îi vor fi prezentate dovezi incontestabile privind vinovăția Rusiei pentru cele două explozii de la depozitul de muniții din Vrbetice, din 2014. Și degeaba.

Cu toate acestea, pe baza unor dovezi inexistente, partea cehă a întreprins pași reali, ce s-au concretizat într-o serie de provocări absurde la adresa Rusiei, venite din partea unor persoane și cercuri concrete din Republica Cehă. Având în vedere acuzațiile nefondate și deciziile luate de partea cehă împotriva ei, partea rusă a optat în favoarea unei abordări care, parțial, afectează imediat Republica Cehă. Cel mai important este, însă, faptul că ea deschide posibilitatea pentru demersuri ale căror consecințe vor depinde doar de partea rusă, iar Cehia nu va avea nimic pentru a răspunde.

După toate probabilitățile, partea cehă nu va investiga niciodată cazul Vrbetice. Nu se va afla cel mai important lucru: ce anume se păstra în acele depozite, de ce era secret și cum a fost tratat totul? Nu vom afla niciodată cine este vinovat. Nimeni dintre cei care se fac vinovați de această rușine internațională nu va fi pedepsit și, de asemenea, în fața justiției nu va fi adus acel grup de persoane care, prin acești pași, a pricinuit statului ceh daune în multe domenii.

Sunt aceeași oameni care pun Republica Cehă în poziția de stat singuratic și neputincios, fără interese proprii și fără politică externă proprie. Nu vor fi pedepsiți cei care fac dificilă viața antreprenorilor cehi care lucrează cu Rusia, pedeapsa ocolindu-i și pe cei care au stopat dezvoltarea energiei nucleare în Cehia. Dimpotrivă, ei vor încerca să mușamalizeze cazul Vrbetice, dar pata asupra Rusiei va rămâne. Iar Koudelka (Michal Koudelka, șeful serviciului de informații al Cehiei – n.r.), care, în general, nu se știe pentru cine lucrează, rămâne colonel, chiar dacă nu merită acest lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.