Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPLOZIV: Cine l-a scapat pe Iliescu de dosarul Mineriadei si al Revolutiei / document

Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus luni redeschiderea dosarului Mineriadei din 13-15 iunie 1990 care il vizeaza inclusiv pe fostul presedinte Ion Iliescu. Desigur, Iliescu nu este vizat pentru prima oara de acest dosar. Procurorul de caz Dan Voinea, cel care a lucrat ani de zile la dosarul Mineriadei a dispus in 2007 inceperea urmaririi penale a fostului presedinte.

Insa Iliescu a fost scapat chiar de semnatura Laurei Codruta Kovesi, procuror general la acea data. Cinci ani mai tarziu noul procuror general Tiberiu Nitu cere redeschiderea acestui dosar, vizandu-l inclusiv pe Ion Iliescu si rastoarna astfel decizia lui Kovesi.

content-image

content-image

"Potrivit acestui document, Ion Iliescu a fost salvat de la urmărire penală de nimeni alta decît Codruța Kovesi, la vremea respectivă Procuror general al României. Mai precis, așa cum arată prima și ultima pagină din Rezoluția semnată de mînuța Codruței Kovesi, Dan Voinea, procurorul de caz în Dosarul Mineriadei, a dispus începerea urmării penale împotriva lui Ion Iliescu. Ion Iliescu a făcut plîngere la Codruța Kovesi. Iar Codruța Kovesi a dispus pur și simplu NUP în dosarul instrumentat de Dan Voinea.

Dosarul, la care Dan Voinea lucrase mai mulți ani și care însuma peste 200 de volume, e trimis Secției de Urmărire Penală și Criminalistică a Parchetului General.

În 3 septembrie 2008, SUPC anunță decizia de Neîncepere a Urmării Penale a lui Ion Iliescu în Dosarul Mineriadei

Explicabil: Chiar dacă dosarul a fost preluat de la Dan Voinea, noii procurori de caz nu aveau competența unui procuror care investigase Mineriada timp de mai mulți ani.

Și astfel în Dosarul Mineriadei, Ion Illiescu are două NUP-uri!", precizeaza Ion Cristoiu pe blogul personal.

Jurnalistul aminteste ca tot prin semnatura Laurei Codruta Kovesi Ion Iliescu a scapat si de urmarirea penala in Dosarul Revolutiei. Cristoiu numeste intreaga situatie o aiureala si se intreaba daca nu cumva au fost motivate politic atat deciziile de neincepere a urmaririi penale din ani trecuti in cazul lui Iliescu, cat si decizia de acum de redeschidere a dosarului  Mineriadei.

"Tot Laura Codruța Kovesi îl salvează pe Ion Iliescu și de la urmărirea penală în Dosarul Revoluției prin punerea NUP în 9 aprilie 2009.

Să zicem că Procurorul General Codruța Kovesi avea dreptate să dea ea NUP lui Ion Iliescu.

Dar atunci cum se explică Decizia Procurorului General Tiberiu Nițu din 5 februarie 2015 de infirmare a NUP-urilor anterioare, decizie confirmată de ÎCCJ, privind redeschiderea Dosarului în cazul Ion Iliescu?

Ceva nu-i în regulă în statul român poreclit și de drept. Aceeași persoană – Ion Iliescu – primește NUP în 2007 de la Procurorul General pentru ca peste 8 ani, să afle că NUP-ul nu mai e valabil.

Dvs. cum vă explicați aiureala asta?

Și-a vîrît coada politicul în ambele cazuri, atît în NUP-ul din 2007, cît și în Infirmare NUP-ului din 2015?", conchide Cristoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.