Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPLOZIV - Cui îi e frică de George Soros sau cum a ajuns un om de afaceri octogenar 'babaul' Europei

george soros

Foreign Policy dedică un lung articol miliardarului George Soroș, în contextul referendumului care are loc în această săptămâna în Ungaria, şi se întreabă cum a ajuns miliardarul octogenar, de la primirea relativ călduroasă de care se bucură la începutul perioadei post-comuniste în Europa, la postura de "baubau" al bătrânului continent, scrie agenţia de presă Rador, potrivit hotnews.

Foreign Policy începe istoria demonizării lui Soroș cu protestele antiguvrernamentale din această iarnă, de la Bucureşti, declanşate de celebra Ordonanţă de Urgenţă 13, precizând că atunci un post de televiziune - România TV - l-a acuzat public pe George Soros - miliardarul filantrop evreu american născut înUngaria - că plătise câinii pentru a protesta.

"Adulţii au fost plătiţi cu 100 de lei [24 de dolari], copiii au primit 50 de lei [12,3 dolari] şi câinii au fost plătiţi cu 30 de lei [7,2 dolari]", declara atunci  unul dintre jurnaliştii televiziunii.

Dinu Pescariu, dezvăluiri INCENDIARE: Maior, Băsescu, Ponta, Dragnea, vizite la baza sportivă Cutezătorii

Dar povestea nu era deloc nouă. S-a bătut deja multă monedă pe ideea că Soroș i-ar învaţă personal pe elevii din liceele României despre drepturile homosexualilor; că Soroș i-a manipulat pe adolescenţii care au condus protestele din acest an din Slovacia; şi că bătrânul om de afaceri ar avea un cuvânt important de spus pe scena politică din Ungaria.

Afirmația panicardă că Soros, un blajin bătrânel de 87 de ani, instigă de unul singur la nemulţumire nu se limitează doar la ţărmul european al Atlanticului; conspiraţiile în care ar fi implicat Soroș sunt un fenomen global. În martie şase senatori americani au semnat o scrisoare prin care îicereau biroului secretarului de stat Rex Tillerson să investigheze finanţarea de către guvernul SUA a unor organizaţii susţinute şi de miliardarul de origine ungară.

"Scepticismul nostru privind subminarea priorităţilor americane de către grupuri finanţate de Soros se întinde cu mult dincolo de Europa de Est", declara un purtător de cuvânt al senatorului de Utah Mike Lee, cel care a pornit iniţiativa, atunci când fusese întrebat dacă există probe concrete privind activităţi finanţate de Soros în Europa de Est ce au determinat redactarea scrisorii, ori dacă îngrijorările în cauza sunt de un ordin mai general.

Dar paranoia nu se oprește aici. 
Pe Twitter, Soroș a fost acuzat că ar fi responsabil şi pentru referendumul catalan pentru independenţa, cât şi pentru recentul masacru oribil din Las Vegas.

Însă locul unde cancanurile, bârfele și afirmațiile conspiraționiste despre uneltirile din umbră ale lui Soroș proliferează în grad maxim este Europa Centrală și de Est.

În România, situația este și mai problematică, fiindcă și şeful partidului de guvernare a declarat că Soros intenționează să facă lucruri diabolice, iar miliardarul nu poate fi de încredere pentru că este... ungur. În Ungaria, unde premierul Viktor Orban a afirmat că Soroș va constitui principala tema a campaniei electorale de anul viitor, miliardarul  este considerat un trădător. Şi pretutindeni, dar mai ales în Europa de est, dubla sa origine, ungară și evreiască nu face decât să consolideze suspiciunea la adresa lui, date fiind stereotipurile și prejudecățile adânc înrădăcinate în toată regiunea.

Săptămâna aceasta Ungaria preconizează o "consultare naţională", practic un referendum conceput pentru a-l condamnă pe Soros şi vederile lui privitoare la imigraţie. Un chestionar finanţat de guvern va fi pus la dispoziţia cetăţenilor ungari adulţi, care ar trebui să-şi exprime prin intermediul lui opiniile referitoare la acest supravieţuitor al Holocaustului de origine ungară.

eMAG a luat decizia EXPLOZIVĂ! Anunţul care zguduie tot retailul online din România

Totuşi, cel puţin în ţară lui natală, Soroș era popular în anii '90. Soros era foarte stimat în Ungaria, acolo unde el a înfiinţat Universitatea Central-Europeană, a finanţat ONG-uri şi a oferit burse studenţeşti, inclusiv una care, în anii '80, a trimis un tânăr pe nume Viktor Orban la Universitatea Oxford.

"George Soros a cumpărat oameni şi organizaţii, iar Bruxelles-ul se află sub influenţă lui", a declarat Orban într-un interviu radiofonic difuzat vineri, în ajunul consultării. "Ei vor să dărâme gardul, să lase milioane de imigranţi în Europa, apoi să-i distribuie folosind un mecanism obligatoriu - şi vor să-i pedepsească pe aceia care nu se conformează."

Soros a refuzat să acorde un interviu pentru prezentul articol, însă un purtător de cuvânt al Fundaţiilor pentru Societate Deschisă, principalul instrument prin care el îşi derulează activităţile filantropice, a pus această reacţie adversă pe seama francheţii lui Soros. "El este un om care îşi apară credinţele", a declaratLaura Silber, o purtătoare de cuvânt a fundaţiei, pentru FP. "Asta e ceva ameninţător, atunci când vorbeşti public împotriva autocraţilor şi corupţiei."

Ura faţă de Soros şi vinovăţia ce i se atribuie sunt, pentru a împrumuta o expresie de la Karl Marx şi Friedrich Engels, o fantomă ce bântuie Europa Centrală şi de Est (ECE). Dar cum se face că un miliardar de 87 de ani aflat la mii de kilometrii depărtare a devenit cel mai faimos strigoi al regiunii?

Soros a înfiinţat o reţea de fundaţii numite Societate Deschisă în întreaga Europa Centrală şi de Est, fundații care au promovat intens cultura și valorile occidentale, inclusiv cele LGBT, fapt care a lezat sensibilitățile conservatoare ale celor din zonă, printre care și cele ale românilor.

Aceste fundații au fost acuzate de a fi contribuit direct sau indirect la schimbarea unor regimuri politice și căderea unor autorcrați. În Georgia, Revoluţia Trandafirilor a dus la căderea lui Eduard Şevardnadze, pe care Soros îl criticase. Societatea Deschisă de acolo a finanţat unele ONG-uri şi actori civici care au susţinut revoluţia, iar Soros a plătit pentru participarea observatorilor la alegeri. În 2004, Revoluţia Portocalie din Ucraina, o ăla ţară în care Soros era activ, a dus la căderea unui autocrat susţinut de Kremlin.

În 2010 Orban, odinioară beneficiarul unei burse Soros, a devenit din nou premier al Ungariei, ca membru al partidului conservator Fidesz. Doi ani mai târziu Robert Fico şi-a reluat postul de premier al Slovaciei. În 2015, Liviu Dragnea a preluat conducerea Partidului Social Democrat din România. În acelaşi an, partidul conservator polonez Lege şi Justiţie, condus de parlamentarul Jaroslaw Kaczynski, care îl acuzase pe Soros că încearcă să distrugă societăţile tradiţionale, s-a întors la guvernare.

Aceşti conducători au venit la putere pe valul efectelor crizei economice globale, în cursul căreia oamenii au început să creadă că UE nu este ceea ce li se promisese şi că ar putea fi chiar un pericol pentru modul lor de viaţă. Ei au venit la putere, fiindcă "democraţia liberală este acum percepută că fiind malefică"

Soroș este înfăţişat drept un ungur care ar fi trădat Ungaria, un finanţist bogat cu bani murdari, un american şi, crucial, un evreu. Chipul lui Soros a fost lipit, văzut din profil, în staţiile de autobuz, alături de lozinca"Stop Soros", în cadrul unei campanii guvernamentale. Faţă lui apare în reclamele pentru consultarea naţională în diverse ziare ungare. Luni, parlamentarul Andras Aradszki a ţinut un discurs intitulat "Datoria creştină de a lupta împotriva Planului Satan/Soroș".

Evreii ungari l-au implorat pe Orban în iulie să oprească "visul urat" al antisemitismului. Orban, printr-un purtător de cuvânt, a insistat că antisemitismul nu are nici o legătură cu campania anti-Soros. Ceva mai recent, după ce un jurnalist opinase că măsurile anti-Soros sunt antisemite, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat la televiziune că respectivul jurnalist e dependent de drogul de a-i numi pe alţii nazişti.

O situaţie similară se derulează şi în România, unde Dragnea şi partidul sau de guvernare dau vina pentru problemele ţării pe Soroș.

Unele dintre ONG-urile acuzate că sunt marionetele lui Soros sunt într-adevăr finanţate de Societate Deschisă. Dar alte ONG-uri acuzate că au legături cu Soros nu au nici o conexiune cu el. La Bucureşti, Cosmin Pojoranu, responsabil cu comunicarea la ONG-ul Funky Citizens, preocupat de creşterea eficienţei civice a românilor, a declarat pentru FP că el a fost numit marionetă a lui Soros. "Oamenii nici măcar nu ştiu că este o întreagă procedura competitivă pentru a obţine fonduri [...] să te duci să obţii fonduri, să faci documentaţia. Nu e că şi cum aş avea undeva un telefon şi aş putea să-l sun pur şi simplu pe Soros", a afirmat el. Pojoranu recunoaşte că primeşte fonduri din străinătate, dar spune că asta n-ar trebui să fie o problemă.

Vechile boli care bântuie societatea valahă și viciază mentalul colectiv românesc ies la suprafață periodic. Firește că Soroș este un om de afaceri versat și controversat, nu o mironosiță pudică, ori o fetiță de pension, dar de aici și până la a-l transforma într-o creatură infernală, un fel de precursor al lui Antihrist este cale lungă. Mulți români, în special cei din zona tradiționalist – creștină preferă să identifice dușmani imaginari, ignorând realele probleme și tare ale societății românești. Politica țapului ispășitor este una lașă, a neputinței găsirii de soluții viabile și fezabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.