Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

EXPLOZIV: Scandal de SPIONAJ la cel mai înalt nivel

rusia sua

Un nou incident a avut loc între avioane militare ruse şi americane în Marea Baltică, a anunţat sâmbătă Pentagonul, care a denunţat un comportament "periculos", în timp ce Moscova dezminte şi acuză Washingtonul că trimite "avioane-spion" în Rusia, relatează AFP, citează agerpres.ro

Un avion de tip RC-135 "al US Air Force efectua un zbor de rutină în spaţiul aerian internaţional când a fost interceptat de un avion de vânătoare Suhoi-27 într-un mod periculos şi neprofesional", a anunţat într-un comunicat Comandamentul forţelor americane în Europa (EUCOM). 

"Suntem foarte îngrijoraţi de acest tip de comportament", a adăugat EUCOM, cu sediul la Stuttgart, în sud-vestul Germaniei, subliniind că acest tip de acţiune are "potenţialul de a face să escaladeze inutil tensiunile dintre cele două ţări". 

La rândul său, Moscova a dezminţit incidentul, afirmând că "respectă regulile internaţionale de securitate aeriană" şi a acuzat SUA că trimit "avioane-spion" în Rusia. 

"Vom începe să ne obişnuim cu insultele Pentagonului în ceea ce priveşte pretinsele 'manevre neprofesionale' ale avioanelor noastre atunci când interceptează avioane-spion americane la frontierele ruse", a subliniat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, generalul Igor Konaşenkov. 

"Aceste avioane de recunoaştere americane încearcă să se fofileze până la frontieră având transponderul închis", ceea ce le face invizibile pentru alte avioane, a afirmat generalul rus. "În consecinţă, forţele de apărare aeriană trebuie să trimită avioane de interceptare care să identifice vizual acest tip de avion şi numărul său de identificare", a mai explicat Konaşenkov. 

Potrivit acestuia, "forţele aeriene americane au două soluţii: fie să nu zboare lângă frontierele ruse, fie să-şi ţină în funcţiune transponderul, pentru ca radarul nostru să le poate identifica prin mijloace de control obiectiv", a conchis generalul rus. 

În 17 aprilie, a avut loc un alt incident în care au fost implicate un SU-27 rus şi un RC-135 american. Washingtonul a denunţat şi atunci comportamentul "periculos" al avionului rus, în timp ce Moscova a replicat că aceasta "nu corespunde realităţii". 

Respectivele confruntări între forţele aeriene ruse şi americane se înscriu într-un context de escaladare a tensiunilor dintre Moscova şi Washington, după ce avioane ruse au survolat de mai multe ori distrugătorul american USS Donald Cook în apele internaţionale ale Mării Baltice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.