Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exporturile de cereale ale Rusiei au explodat

Agerpres.ro
cereale grau

După un început lent de sezon, exporturile de cereale ale Rusiei au explodat în ultimele luni, în condiţiile în care cumpărătorii profită de preţul atractiv şi oferta consistentă rusească, transmite Bloomberg.

Livrările de grâu (principala cultură agricolă a Rusiei) aproape s-au dublat în perioada ianuarie-februarie comparativ cu primele două luni ale anului trecut, arată datele furnizate de firma Logistic OS.

Cumpărătorii de grâu au refuzat grâul rusesc la începutul sezonului, când preţurile nu erau aşa atrăgătoare, dar acum au început să revină după recolta mare de anul trecut ajută care grâul rusesc să se plaseze printre cele mai ieftine la nivel global.

Boom-ul recent demonstrează că vânzătorii ruşi au depăşit o parte din problemele de finanţare şi asigurări provocate de sancţiunile impuse Rusiei. Perspectivele cu privire la exporturile de cereale din Marea Neagră vor deveni mai clare peste aproximativ două săptămâni, după ce acordul care permite exporturile din Ucraina va trebui reînnoit. Livrările de grâu din ambele ţări ajută la oprirea agravării inflaţiei mondiale a preţurilor alimentar.

În prezent, există suficientă cerere pentru cerealele ruseşti. Livrările de grâu rusesc pe mare în perioada ianuarie-februarie s-au ridicat la 6,1 milioane de tone, cu aproximativ 90% mai mult decât în perioada similară a anului trecut, arată datele furnizate de Logistic OS.

În paralel, cotaţiile futures la grâu au coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni la bursele de la Chicago şi Paris, iar volumele mari venite din Rusia ar putea plafona preţurile pentru restul sezonului, susţin analiştii de la Rabobank. Piaţa se aşteaptă, în general, ca acordul referitor la exporturile de cereale via Marea Neagră, care expiră la 18 martie, să fie reînnoit cu succes, adaugă analiştii de la Rabobank.

Alimentele nu au fost incluse pe lista sancţiunilor impuse Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, dar restricţiile impuse băncilor şi companiilor de stat din Rusia au făcut tranzacţiile cu cereale mai complicate. Chiar dacă sute de mii de tone de îngrăşăminte ruseşti rămân blocate în porturile europene, exportatorii au putut să livreze cantităţi mari de cereale ruseşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.