Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Exporturile Norvegiei de fructe de mare au atins anul trecut nivelul record de 11,56 miliarde de dolari

foodstory.stirileprotv.ro
fructe de mare, creveti

Norvegia a exportat anul trecut 2,7 milioane de tone de fructe de mare, în valoare de 99 de miliarde de coroane norvegiene (11,56 miliarde de dolari), un nivel record, a anunţat Consiliul norvegian, transmit Reuters şi Xinhua.

Datele reprezintă o creştere cu 5% a valorii exporturilor şi un avans de 5% al volumului, faţă de nivelul record din 2017.

"În 2018, recordurile au fost depăşite de fructele de mare norvegiene, atât în ceea ce priveşte volumul, cât şi valoarea exporturilor. Aceste evoluţii vin în pofida Brexitului, a ameninţării războaielor comerciale şi a altor dificultăţi de pe piaţa globală. Exporturile către UE au crescut datorită evoluţiei favorabile a cursului de schimb şi a concurenţei scăzute", a afirmat Renate Larsen, şeful Consiliului norvegian.

Anul trecut, Norvegia a exportat către UE 1,7 milioane de tone de fructe de mare, în valoare de 66 de miliarde de coroane norvegiene, un avans de 8% faţă de 2017. Polonia a fost cea mai mare piaţă unică în ceea ce priveşte valoarea exporturilor, cu 228.000 de tone de fructe de mare, în valoare de 10,2 de miliarde de coroane norvegiene. Este prima piaţă care depăşeşte pragul de zece miliarde de coroane norvegiene.

Cea mai importantă specie pentru exporturile norvegiene de fructe de mare este somonul, cu două treimi din nivelul exporturilor. Norvegia a exportat anul trecut 1,1 milioane de tone de somon, în valoare de 67,8 miliarde de coroane norvegiene, un avans de 5% faţă de 2017.

Pentru acest an, Consiliul norvegian estimează o creştere cu 3% a producţiei de somon în crescătorii, în timp ce pe plan global producţia ar urma să înregistreze un avans de 4%.

Somonul este al doilea produs de export al Norvegiei, după ţiţei şi gaze naturale.

Preţul somonului norvegian ar urma să crească anul acesta la 62,7 coroane norvegiene (7,32 dolari) pe kilogram, de la 60,73 coroane norvegiene 2018, a previzionat Consiliul norvegian.

Norvegia este cel mai mare exportator mondial de somon, iar evoluţiile comerciale globale afectează economia ţării. Printre principalii producători norvegieni de somon se află: Mowi (fosta Marine Harvest), Salmar, Leroy Seafood, Grieg Seafood şi Norway Royal Salmon.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.