Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziția 'Vedute venețiene' prezintă publicului patru tablouri din secolul al XVIII-lea, la MNAR

metropotam.ro
Muzeul National de Arta - MNAR

Expoziția "Vedute venețiene" este deschisă, începând de joi, la Muzeul Național de Artă al României (MNAR) din București și prezintă publicului patru tablouri din secolul al XVIII-lea, care redau secvențe simbol pentru orașul lagunelor, scrie news.ro.

Muzeul Național de Artă al României prezintă publicului bucureștean expoziția "Vedute venețiene", din colecția Intesa Sanpaolo, ca parte a programului de inițiative "Progetto Cultura" dedicat restaurării operelor de artă și valorificării culturale a acestora.

"Este imposibil ca o persoană care a fost la Veneția să nu recunoască în aceste tablouri măcar câteva peisaje. Aceste vedute au început să fie folosite în secolul al XVIII-lea, făcând celebru orașul, chiar dacă nu redau 100% orașul, recunoști atmosfera, lumina", a spus Liviu Constantinescu, directorul interimar al Muzeului Național de Artă, la vernisajul organizat miercuri seară.

Citește și: Street Delivery se deschide vineri, pe covorul roşu din faţa Cinema Patria

Cele patru lucrări prezentate, care ajung în premieră la București, sunt considerate relevante pentru consolidarea și răspândirea noului gen artistic pe parcursul secolului al XVIII-lea. Acestea sunt: "Capriccio cu biserică gotică și lagună", de Canaletto (Veneția, 1697 - 1768), "Vedere spre Canal Grande cu Riva del Vin și Riva del Carbon", de Michele Marieschi (Veneția, 1710 - 1744), "Piața San Marco către San Geminiano", de Francesco Guardi (Veneția, 1712 - 1793), și "Vedută cu Santa Maria della Salute și Punta della Dogana", de Hendrik Frans van Lint (Anvers, 1684 - Roma, 1763).

"În secolul al XVIII-lea, intelectuali și călători, îndeosebi englezi, își desăvârșesc formația făcând marele tur al Europei, cu opriri obligatorii în cele mai importante orașe ale Italiei. Practicarea acestui nou tip de pelerinaj cultural atrage după sine noi modalități de exersare a memoriei, printr-o relație specială cu arta, dar și cu arta rememorării și împărtășirii propriilor impresii. Vedutele, ca și jurnalele de călătorie, mediază experiența directă a unor locuri și arhitecturi investite cu valoare simbolică și contribuie astfel la crearea și perpetuarea unui imaginar colectiv care cultivă memoria culturală. Succesul comercial al noului gen este asigurat, în principal, de piața engleză, extrem de sensibilă la pitoresc, diferență și specificitate", arată organizatorii evenimentului.

Lucrările prezentate în expoziție provin din Colecția Intesa Sanpaolo, Gallerie d'Italia - Palazzo Leoni Montanari, Vicenza, banca fiind deținătoarea unei colecții de peste 20.000 de piese păstrate în trei palate istorice, foste sedii ale băncii reorganizate ca instituții muzeale în Milano, Napoli și Vicenza.

Expoziția "Vedute venețiene" este deschisă publicului în perioada 14 iunie - 15 iulie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.