Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia 'Azulejo, în viziunea artiştilor români', inaugurată la Viana do Castelo

pixabay.com
diverse, umbra, timp

Expoziţia ''Azulejo, în viziunea artiştilor români'', alcătuită din lucrări de pictură, grafică, sculptură, ceramică şi fotografie, ale unor artişti români consacraţi sau în curs de afirmare, va fi inaugurată vineri seara la Muzeul de Arte Decorative din oraşul portughez Viana do Castelo, informează ICR Lisabona, potrivit agerpres.ro

Muzeul de Arte Decorative, al patrulea ca importanţă pe teritoriul Portugaliei în privinţa colecţiei de azulejos, se află situat în piaţa Sao Domingos, lângă biserica mânăstirii cu acelaşi nume. Edificiul, cu splendide linii arhitecturale baroce intersectate cu elemente clasice, a fost construit în 1724 de către către părintele António Felgueiras Lima. În interior, frescele şi ansamblurile de azulejo povestesc în imagini o istorie sui generis a lumii şi vorbesc despre deschiderea spre alte culturi a urbei.

Sociolog: este DEZASTRUOS pentru Liviu Dragnea. Ponta a mutat inteligent


Expoziţia Azulejo în viziunea artiştilor români a fost deja prezentată la sediul ICR Lisabona în perioada 6-31 octombrie 2016, iar la Viana do Castelo va putea fi vizitată până pe data de 2 aprilie 2017, de marţi până vineri, în intervalul orar 10.00-18.00, iar sâmbătă şi duminică între 10.00 şi 13.00 şi 15.00 şi 18.00.

Funcționarii publici pot face ce vor: Sevil Shhaideh anunță legea care le pune stop procurorilor


Prin intermediul acestei expoziţii, ICR Lisabona propune publicului portughez (după modelul inaugurat în 2014 prin care s-a realizat expoziţia Măştile poetului - omagiu pentru Fernando Pessoa) un nou dialog între cele două culturi de la extremele latinităţii. De această dată, un element aparţinând patrimoniului istoric, fundamental pentru înţelegerea fenomenului artistic portughez, este revizitat de artiştii români într-o manieră contemporană, potrivit propriilor viziuni şi sensibilităţi. 

Pe simeze se vor afla mai mult de 70 de lucrări în tehnici foarte diverse, propuse de aproape 60 de plasticieni din toate domeniile artistice. Cu ocazia vernisajului, Alexandre Nobre Pais, curator la Museu Nacional do Azulejo şi istoric de artă portughez, va realiza o vizită ghidată a expoziţiei. 

Ca urmare a interesului pentru tema expoziţiei dar şi pentru dezinvoltura şi maniera originală în care artiştii români revizitează paradigmele culturale ale spaţiului lusitan, selecţia Azulejo, în viziunea artiştilor români a fost solicitată spre itinerare în oraşele Porto, Aveiro (în 2017) şi Viseu (în 2018).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.