Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia 'Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeştri', la Muzeul Național de Artă al României

metropotam.ro
Muzeul National de Arta - MNAR

Expoziţia "Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeştri", prin care publicul va cunoaşte diferitele laboratoare de restaurare ale muzeului şi contribuţia lor la studierea şi conservarea colecţiilor, va fi deschisă de sâmbătă, la Muzeul Naţional de Artă al României, scrie news.ro.

Prima dintre ele aduce în prim-plan laboratorul de restaurare pictură de şevalet şi munca echipei de specialişti care, de-a lungul ultimelor trei decenii, a făcut posibile noi atribuiri şi datări, readucând lucrările cât mai aproape de aspectul lor originar.

Din cele câteva sute de lucrări restaurate în vederea redeschiderii galeriilor permanente ale muzeului şi a muzeelor sale satelit, organizatorii au selectat pentru expoziţia de faţă 18 picturi. Unele dintre ele figurează în expoziţie alături de o bogată documentaţie fotografică şi de informaţii legate de procesul de restaurare în timp ce altele sunt incluse în expunerea de bază a Galeriei de Artă Europeană.

Este cazul unor lucrări de mari dimensiuni cum ar fi „Suzana şi cei doi bătrâni”, de Alessandro Varotari sau „Familia lui Darius oferind coroana lui Alexandru cel Mare”, de Mattia Preti, care au implicat procese laborioase şi de durată în urma cărora cea dintâi şi-a regăsit luminozitatea iniţială graţie îndepărtării verniului extrem de degradat şi închis la culoare, în timp ce înlăturarea unor repictări masive îmbătrânite a restabilit echilibrul cromatic şi compoziţional al celei de a doua.

Citește și: Actorul Jean-Louis Trintignant: 'Cinematografia s-a terminat pentru mine!'

Alte lucrări de mai mici dimensiuni precum „Adoraţia magilor”, de Pieter van Aertsen, au pus probleme deosebit de dificile datorită unor vicii de tehnică în execuţia suportului, vicii care făceau ca aceleaşi degradări să revină periodic lăsându-şi amprenta în mod vizibil asupra percepţiei picturii.

"Laborator. Restaurarea picturilor vechilor maeştri" îndeamnă la reflecţie punând în lumină fragilitatea operei de artă, drumul parcurs de aceasta pentru a-şi regăsi aspectul orginar şi aportul discret dar extrem de important al restauratorilor.

Durata expoziţiei este din iulie până în septembrie, la Galeria de Artă Europeană, etajul I, Sala dedicată expoziţiilor temporare. Publicul are acces gratuit în prima miercuri din fiecare lună.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.