Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Expoziţia 'Portretul unei ţări. România Mare fotografiată de Hoppe, 1923', prezentată, în premieră, la Muzeul Cotroceni

palatul cotroceni

Expoziţia "Portretul unei ţări. România Mare fotografiată de Hoppé, 1923", care prezintă o selecţie de 91 de imagini, multe dintre ele în premieră, se va deschide joi, 30 ianuarie, de la ora 18,00, în Spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni.

"Pasionat de fotografia documentară, artistul a surprins, în peregrinările sale, o mare varietate de oameni şi peisaje, realizând un magistral portret de ţară, portretul României Mari, desăvârşit prin alăturarea imaginilor în care apare familia regală. Fiind o binecunoscută iubitoare de artă, Regina Maria îl invită pe Hoppé alături de familia regală la Castelul Pelişor, implicându-se în felul acesta în proiectul fotografului", informează un comunicat al Muzeului Cotroceni, transmis miercuri AGERPRES.

Potrivit directorului general al Muzeului Naţional Cotroceni, Liviu Jicman, expoziţia este "foarte interesantă", care prezintă, "cu un ochi neutru", o imagine a României Mari "proaspăt unificată".

Citește și: Ce MESAJ le-a transmis Predoiu celor propuși în fruntea instituțiilor din justiție: 'A fost un sprint cu sosire la fotografie'

"Prindem mult din atmosfera acelui timp a României Mari proaspăt obţinute cu greu în imaginile unui artist american, deci, cumva, cu un ochi, să spunem aşa, neutru, dar care a descoperit România şi mai ales personalitatea Reginei Maria, astfel încât cred că este o expoziţie foarte interesantă. Hoppé este un portretist care în anii '20 şi-a câştigat un renume important în domeniu, fotografiind personalităţi importante ale vremii, de la Rudyard Kipling, la Thomas Hardy, şi, iată că, după ce descoperă şi ajunge şi în România, are ocazia să realizeze aceste fotografii, parte prinse în această expoziţie, după ce acceptă invitaţia pe care Gheorghe Borcescu, ataşatul financiar al Delegaţiei Române la Londra pe atunci, i-o face pentru a vizita pentru şase săptămâni România Mare proaspăt unificată", a declarat Jicman pentru AGERPRES.

Jicman a adăugat că o parte importantă a acestui jurnal în imagini o înfăţişează pe Regina Maria, având şi unele însemnări despre Suverană, la fel cum aceasta notează în jurnalul ei despre Hoppé, ca fiind "un maestru al artei sale", care "nu numai că vede, ci şi simte"".

Organizată de instituţia gazdă şi Institutul de Istoria Artei "G. Oprescu", expoziţia va fi deschisă publicului până pe 1 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.