DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Expoziția 'Puterea feminină: de la divin la demonic' se deschide joi la British Museum din Londra

artfund.org
british museum

Zeiţe şi alte creaturi feminine spirituale din lumea întreagă, prezentate ca războinice, femei seducătoare sau cu aptitudini vindecătoare, fac obiectul unei expoziţii care se deschide joi la British Museum din Londra, informează AFP.

Intitulată "Feminine power: the divine to the demonic" ("Puterea feminină: de la divin la demonic"), expoziţia include atât sculpturi din Antichitate ale zeiţelor romane Venus şi Minerva, cât şi reprezentări ale unor divinităţi care sunt venerate în zilele noastre.

Expoziţia este "prima de acest tip care beneficiază de o abordare inter-culturală asupra acestui subiect extraordinar şi absolut fundamental", a declarat în faţa reprezentaţilor presei directorul muzeului londonez, Hartwig Fischer.

Curatorii de la British Museum au adus special din India o icoană a zeiţei războinice hinduse Kali, renumită pentru faptul că în reprezentările sale este înfăţişată purtând mereu în jurul gâtului o ghirlandă compusă din capete umane.

Operele de artă, expuse până pe 25 septembrie, sunt însoţite de comentarii redactate de feministe de mare renume, precum scriitoarea Bonnie Greer şi specialista britanică în istorie Mary Beard.

"Nu încercăm să le spunem oamenilor ce trebuie să gândească sau cum ar trebui să se simtă" în faţa operelor de artă, a declarat comisarul expoziţiei, Belinda Crerar, subliniind că doreşte să promoveze discuţiile libere pe marginea acestui subiect.

Faptul că numeroase divinităţi sau personalităţi feminine, precum Fecioara Maria, sunt venerate "nu se traduce printr-un statut superior pentru femei în numeroase societăţi", notează curatorii expoziţiei londoneze.

"Aceasta este marea întrebare care se pune. Nu este atât de simplă şi nu există un răspuns unic", a declarat Belinda Crerar.

Pentru o parte a expoziţiei consacrate vrăjitoarelor şi creaturilor demonice, reprezentanţii British Museum au discutat cu un grup britanic de vrăjitorie modernă, "Children of Artemis" ("Copiii lui Artemis"), care organizează întruniri ale membrilor săi.

"Ceea ce ni se pare cu adevărat important este faptul că lucrăm cu bărbaţi şi cu femei care se identifică, astăzi, ca fiind vrăjitori sau păgâni moderni", a declarat coordonatoarea proiectului, Lucy Dahlsen. "Astfel de schimburi de idei au fost foarte importante pentru a ne asigura că prezentăm într-o manieră adecvată o tradiţie care trăieşte încă", a adăugat ea.

Ea a menţionat o pictură a artistului John William Waterhouse, care o prezintă pe zeiţa greacă Circe în timp ce face o vrajă, purtând o rochie care lasă să i se întrevadă corpul gol.

Pentru mulţi oameni, acea operă de artă prezintă o perspectivă masculină şi transmite "ideea că vrăjitoarea este adeseori un fel de femeie fatală", a explicat Lucy Dahlsen.

Însă pentru britanica Laura Daligan, care se identifică drept vrăjitoare, o astfel de reprezentare nu este complet falsă.

"Vrăjitoarele nu îşi practică meseria fiind mereu îmbrăcate - este ceva destul de realist, dintr-un anumit punct de vedere", a declarat ea, citată într-un comentariu publicat online de British Museum.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.